2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Magyarországra szabott jogszabályt fogadtak el az EP-ben

2016. október 25., kedd 18:16, frissítve: kedd 19:03

Új jogszabályt kell készíteni az EU-ban, amelynek révén a jogállamiságot megsértő kormányokat büntethetik. Erről született döntés az Európai Parlamentben, ahol Lengyelország mellett Magyarországot említették mint az alapvető jogokat gyakran megsértő tagállamot. A vitában Budapestet és Varsót a radikális jobboldal vette védelmébe.

Az Európai Parlament évente ellenőriztetné egy független szakértői bizottsággal, hogy a tagállamok betartják-e a demokratikus normákat. Ha egy tagállam megsérti a jogállamiságot és az uniós alapértékeket, akkor az EU kormányának is nevezett Európai Bizottságnak eljárást kellene indítania ellene. „Ha az Európai Unió tagjává akar válni egy állam, akkor nagyon magas szintű követelményeknek kell megfelelnie. Ugyanakkor akik már benne vannak az Európai Unióban, azokat nem igazán tudjuk rábírni arra, hogy tovább erősítsék ezt a területet” – fogalmazott Sophie in ’t Veld, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért tömörülés képviselője.

A parlamenti vitában Magyarország és az orbáni politikát követő Lengyelország volt a fekete bárány. A két ország pártjára jórészt radikális jobboldali politikusok álltak. „A magyarok és a lengyelek elutasítják az önök gyámkodását, ugyanakkor persze Törökország kedves az önök szívének. Ez tulajdonképpen az emberek történelmi gyökereinek megsértése. Önök nem veszik figyelembe az embereket, népeket. Úgy gondolom, hogyha ez megvalósul, akkor az nagyon aggasztó és nyugtalanító lesz. Ha a javaslat a szemétkosárban köt ki, annál jobb” – reagált Mylene Troszczynski lengyel EP-képviselő.

Az egy éve hivatalban lévő varsói kormány ellen az Európai Bizottság már eljárást indított. A baloldal hasonló lépésre számít Magyarország esetében is. „Az Európa Bizottsága beindított egy jogállamisági vizsgálatot a lengyel kormány ellen. Ez jó, de Magyarországgal szemben eddig nem volt ugyanilyen határozott az Európai Bizottság, és ez nem jó. Úgy tűnik, hogy néppárti barátai megvédik a magyar kormányt. A független szakértők, az objektív kritériumok és az Európai Bizottság – mint a szerződések őre – automatikus fellépése megfelelő megközelítés. A pártpolitikát ebben az alapvető kérdésben nem szabad figyelembe venni” – mondta Sylvia-Yvonne Kaufmann, az Európai Szocialisták Pártja EP-képviselője.

Kettős mércét emlegetett a fideszes Gál Kinga is, de más nézőpontból. „Nem állapítottak meg jogsértést 2006-ban, éppen tíz éve, amikor Budapesten békésen ünneplő tömegekkel szemben követtek el atrocitást, brutális erőszakot bizonyítottan az akkori szocialista kormány emberei. Akkor az uniós döntéshozók nem aggódtak a magyar jogállam állapota miatt. Ezzel ellentétben azóta sokszor jogállamisági hadjáratra kerül sor, ha a politikai érdek éppen úgy kívánja, és lehet igaztalanul Magyarországot támadni, miközben egyetlen konkrét jogsértést sem tudnak felmutatni” – mondta a magyar képviselő.

A javaslatot nagy többséggel, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt képviselőinek szavazataival fogadták el. A független szakértői bizottság működéséről szóló törvényjavaslatot az Európai Bizottság dolgozza ki jövő szeptemberre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!