2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Magyarország is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 16:57, frissítve: csütörtök 19:36

A magyar követség is hamarosan Jeruzsálembe költözhet, ezzel elismerve azt Izrael fővárosaként – erről a Times of Israel ír. Úgy tudják, az Orbán-kabinet máris tett egy szívességet a hozzá ideológiailag és módszereiben is közel álló Netanjahu-kormánynak, amikor szerdán megvétózott egy olyan közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Donald Trump döntését.

Könnygázgránátokat vetettek be a palesztin tüntetők ellen Ciszjordániában. A palesztin területeken azóta tartanak a tiltakozások, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A Ciszjordániát Izraeltől elválasztó betonfalon a Trumpot ábrázoló graffitire azt írták: nem látunk szívesen.

A Gázai övezetet irányító palesztin szervezet, a Hamasz hadüzenetnek tekinti az amerikai elnök döntését. „Ellenállásra szólítjuk fel Ciszjordániát, csak így adhatunk választ erre a szégyenteljes agresszióra. Az amerikai döntés agresszió, hadüzenet a palesztin néppel szemben” – mondta Ismail Haniyeh, a szervezet vezetője.

Donald Trump a nemzetközi konszenzussal megy szembe, amely szerint Jeruzsálem státusáról a béketárgyalásokon kell megállapodni. „Az Európai Unió álláspontja világos és egységes: az egyetlen realisztikus megoldása a palesztinok és Izrael konfliktusára a kétállami megoldás, amelyben Jeruzsálem egyszerre Izrael állam és palesztin állam fővárosa” – mondta Federica Mogherini, az EU külpolitikai főképviselője.

Az izraeli kormányfő ugyanakkor üdvözölte a döntést, Benjamin Netanjahu közölte, hogy az Egyesült Államokat követően több másik ország költöztetheti át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, köztük sajtóértesülések szerint Csehország és Magyarország is.

„Már több országgal is tárgyalunk, amelyek hasonló bejelentést fognak tenni” – mondta az izraeli kormányfő.

Az ENSZ tagállamainak többsége ugyanakkor ellenzi Trump lépését. Nyolc ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország és Egyiptom a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kérte.

Orbánt kérik

Levélben kéri az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija Orbán Viktort, hogy az Egyesült Államok után Magyarország is ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Köves Slomó a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: szerintük ez nem növeli majd a terrorveszélyt Magyarországon.

„A diplomáciát és a politikát a valósághoz kell igazítani. Izrael államának 70 éve de facto Jeruzsálem a fővárosa. Azzal, hogy az Egyesült Államok, adott esetben további országok és így Magyarország is ezt elismeri, annyit tenne, hogy a politikában hozzáigazítani a diplomáciát a valósághoz. Ha pragmatikus szempontból nézzük, akkor Magyarország amúgy is az egyik olyan ország, ahol a legkisebb a terror kitettsége,és azt gondolom, hogy nem lehet minden fenyegetésnek engedni” – fogalmazott a rabbi

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!