2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország egy kórház felhúzásával segítene Szíriában

2016. február 4., csütörtök 19:56, frissítve: csütörtök 21:12

A vártnál több felajánlás érkezett a szíriai menekültek megsegítésére a londoni donorkonferencián. Németország tette a legnagyobb felajánlást. Magyarország első lépésben egy kórház felépítésével segítene.

Túlszárnyalta a várakozásokat a szíriai menekültek támogatására összehívott londoni konferencia. Németország még soha nem ajánlott fel annyi pénzt, mint most, azaz több mint két és fél milliárd dollárt, az EU pedig több mint hárommilliárdot ígért. Az Egyesült Államok kevesebb mint egymilliárd dollárt ad, pedig tavaly még Washington volt a legnagyobb donor és az amerikai külügyminiszter ezúttal is azt hangoztatta, hogy erkölcsi kötelessége a világnak a menekülő emberek megsegítése. „Természetesen minden civilizált ember szíve megszakad, amikor azt látja, hogy ezek az emberek füvet, leveleket és kóbor állatokat kénytelenek enni a túlélés érdekében. Mindannyiunk felelőssége, hogy erre válaszoljunk” – fogalmazott John Kerry.

A Szíriával szomszédos országok 4,6 millió menekültnek adnak otthont, az országon belül pedig hatmillióan hagyták el otthonukat. Nincs munkájuk, sokan éheznek, és nem biztosított az egészségügyi ellátásuk sem. A magyar kormány első körben egy kórház építésével segít. „Magyarország készen áll arra, hogy amint a biztonsági körülmények azt lehetővé teszik, egy kórházat építsen, majd ezt a kórházat üzemeltesse Szíria területén. Az ehhez szükséges pénzügyi források biztosítása érdekében a tegnapi napon a kormány úgy döntött, hogy ötmillió eurót különít el erre a célra első ütemben” – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A konferenciát beárnyékolta, hogy a genfi szíriai béketárgyalások megszakadtak a kormány és a felkelők között. A legnagyobb donorország vezetője, a német kancellár szerint ezért főleg az Aszad-rezsimet terheli a felelősség, amely orosz segítséggel offenzívát indított az ellenzék állásai ellen Aleppó városánál. „Minden fél felelős, de elsősorban az Aszad-rezsim!” – jelentette ki Merkel.

A török kormány szerint a szír offenzíva miatt több tízezer menekült indult meg Törökország felé, ahol már most is két és fél millióan tartózkodnak. „Az önök szívéhez szeretnék szólni. Tízezer új menekült várakozik a határon Aleppó bombázása miatt. A várostól északra lévő táborokból hatvan vagy hetven ezer menekült indult meg Törökország felé” – hívta fel a figyelmet Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

Miközben az orosz gépek a szír ellenzék állásait bombázták, Maria Zakharova moszkvai külügyminiszter a béketárgyalások mihamarabbi újraindítására tett ígéretet.

A szíriai polgárháború 5 éve tart, eddig negyedmillió ember halt meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!