2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Magyarország az ENSZ-hez fordul az ukrán oktatási törvény miatt

,

2017. szeptember 19., kedd 19:06, frissítve: kedd 20:45

Az ENSZ-hez fordul Magyarország az ukrán oktatási törvény ügyében – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter, aki az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán vesz részt New Yorkban.

Szijjártó Péter szégyenteljesnek nevezte a jogszabályt, amely minden 10 évnél idősebb gyermektől elvette azt a jogot, hogy az anyanyelvén tanulhasson. A néhány hete elfogadott törvényt a magyar Országgyűlés egyhangúlag ítélte el. A képviselők ötpárti határozati javaslatukban felszólították Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit.

„Elfogadhatatlan, szégyenteljes és gyalázatos, hogy egy olyan ország, amely az Európai Unió felé igyekszik, ilyen durva és arcátlan módon megsérti az európai szabályokat. Én azt gondolom, hogy az ENSZ-nek kötelessége fellépni azon országokkal szemben, akik az ENSZ legalapvetőbb szabályait sértik meg, márpedig Ukrajna az oktatási törvény módosításával az ENSZ 1992-ben meghozott törvényeit sértette meg, amely döntésekkel az ENSZ a nemzeti kisebbségekhez tartozó közösségeket és személyeket védi, többek között az anyanyelven való tanulás joga vonatkozásában” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!