2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyarok is tüntettek Brüsszelben

2016. február 15., hétfő 18:17

Fémipari munkások demonstráltak Brüsszelben, az ágazatban egyre erőteljesebb kínai dömping ellen tiltakoztak. Az elmúlt években az olcsó kínai áruk miatt 85 ezer munkahelyet szüntettek meg ebben a szektorban. A leépítések a magyar munkavállalókat is fenyegetik.

Megbénították az európai negyed forgalmát Brüsszelben a kínai dömping ellen tiltakozó fémipari munkások. A tüntetők munkahelyük védelmében magasabb védővámok kivetését követelik az Európai Uniótól.

Követeléseikkel egyetért az Európai Bizottság korábbi iparügyi biztosa. „Az acélgyártás létfontosságú Európa számára. Jóváhagyott cselekvési tervre van szükségünk. Amikor uniós biztos voltam, még nagyon távol voltunk egy ilyen tervtől, most viszont szükség van rá a munkahelyek megőrzése érdekében. Ma Kína nem tartja be ugyanazokat a szabályokat, lehetetlen, hogy piacgazdaságnak nyilvánítsuk, ezt mindenképpen késleltetni kell” – jelentette ki Antonio Tajani, az EP alelnöke.

A mintegy ötezer demonstráló között voltak magyarok is. „A kínai dömping elérte Európát, és ez veszélyezteti éppúgy a munkahelyeket, mint az európai termelést” – fogalmazott Győri Gábor, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Magyarországon tízezrek sorsára lehet hatással az olcsó kínai fémáru.

„A Dunaferrnél jelenleg hatezer ember dolgozik, és rengeteg olyan ágazat van – a Rail Cargo, a Mahart folyami hajózás –, amely szintén érintett. Sok beszállító is, aki alvállalkozóként most a Dunaferrnél dolgozik, termékeket, segédanyagokat szállít, ugyancsak érintett” – nyilatkozta Polányi Tamás, a Dunaferr befektetési szakértője.

Az unió január végén a kínai betonacélra átmeneti vámot vetett ki. Kína részesedése az európai piacnak ebben a szeletében négy év alatt nulláról negyvenöt százalékra nőtt, emiatt nyolcvanötezer ember veszítette el a munkahelyét.

A szervezők szerint azért is rendkívüli a mostani tüntetés, mert nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók is tüntetnek. Munkavállalónak és munkaadónak ugyanis ugyanaz az érdeke, vagyis hogy a kínaiak ne kerüljenek be ilyen kedvezők körülmények között az európai piacra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!