2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Hat beteg lángolt, amikor a magyar ápoló odaért

,

2015. október 4., vasárnap 13:44, frissítve: hétfő 07:10

Magyar túlélője is van a tegnapi afganisztáni kórházat ért légicsapásnak. Jecs Zoltán Lajos ápoló épp a Kunduzi kórházban tartózkodott, amikor támadása érte az intézményt. Az Orvosok Határok Nélkül magyar munkatársa a civil szervezet honlapján készült beszámolójában elmondta, hogy a kórház biztonsági szobájában, amikor hajnali kettő körül egy közeli nagy robbanásra ébredt, majd az égő épületben kollégáit és a betegeket látta haldokolni. A légitámadásban 22 ember vesztette életét.

Az észak-afganisztáni Kunduzban mindennapossá vált az utcán heverő holttestek látványa. A várost ostromló tálibok és az amerikaiak által kiképzett afgán hadsereg között egyre hevesebbek a harcok.

„Nincs orvos, nincs gyógyszer, nincs ellátás Kunduzban. Gyilkolják az embereket, de nincs senki, aki segít elvinni a holttesteket” – foglalta össze a helyzetet egy helyi orvos.

Szombat óta a sebesültek ellátása is gondot jelent, feltehetően az amerikai vezetésű NATO-erők bombázták le a város egyik kórházát, amelyet egy nemzetközi segélyszervezet, az Orvosok Határok Nélkül üzemeltetett. A légicsapás 22 halálos áldozatot követelt, a segélyszervezet 12 munkatársa halt meg. A kórházban egy magyar ápoló is dolgozott, ő túlélte a bombázást.

A férfit megviselték a történtek, a sajtónak egyelőre nem nyilatkozik, de a kollégáinak beszélt a támadás utáni percekről, beszámolóját az Orvosok Határok Nélkül közzétette a honlapján. Az intenzív osztályon hat beteg lángolt, amikor a magyar ápoló odaért segíteni.

Barack Obama amerikai elnök részvétét fejezte ki és teljes körű vizsgálatot rendelt el. Az Orvosok Határok Nélkül és az ENSZ főtitkára nemzetközi vizsgálatot követel. A segélyszervezet szerint háborús bűntettnek kell tekinteni a támadást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!