2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyar szokás Trump Fehér Házában

,

2017. február 25., szombat 18:15, frissítve: szombat 18:48

Közösek Orbán Viktor és Donald Trump céljai az amerikai elnök magyar kormányfőnek írt levele szerint. A két vezető a hatalommal szemben kritikus sajtóról is hasonlóan gondolkodik: a Fehér Ház kitiltotta a Trumpot bíráló liberális tudósítókat a sajtótájékoztatóiról.

Nemrég még leállt vitatkozni a BBC tudósítójával Donald Trump, aki múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján több újságírót is rendre utasított.

Végül azonban neki kellett magyarázkodnia, mivel tévesen állította, hogy Ronald Reagané óta az övé volt a legnagyobb választási győzelem. Az NBC újságírója tényekkel cáfolta a kijelentését, zavarba hozva az elnököt.

A Fehér Ház sajtóosztálya nem akar több hasonló jelenetet, ezért egyszerűen kitiltotta a Trumpot bíráló liberális média képviselőit. A legutóbbi sajtótájékoztatóra nem mehetett be többek közt a BBC, a CNN, a The New York Times, a Los Angeles Times, a The Guardian és a Politico újságírója sem – az Associated Press, a USA Today és a Time magazin tudósítói pedig szolidaritásból maradtak kint.

A CNN példátlannak nevezte a lépést: „Ez durván sérti a fehér házi protokollt, amely normál esetben minden engedéllyel rendelkező hírügynökségnek lehetővé teszi a részvételt. Ilyen még az Obama kontra Fox News háború legsötétebb napjaiban sem fordult elő, a Fehér Ház sosem tiltotta ki a Foxot” – jegyezte meg Jake Tapper, a CNN műsorvezetője.

A hírcsatorna előkereste azt a tavaly decemberi felvételt, amelyen Donald Trump szóvivője még elképzelhetetlennek tartotta, hogy bárkit kitiltson a sajtótájékoztatóiról – ahogy azt az elnökválasztási kampány során tette a Trump-csapat: „Nagy különbség van a kampányrendezvények és a kormányzati tevékenység között. Kormányzáskor megadjuk majd a tiszteletet a sajtónak, a Fehér Házból nem lehet kitiltani senkit, legyen akár konzervatív, liberális vagy más. Szerintem ez különbözteti meg a demokráciát a diktatúrától” – fogalmazott egykor Sean Spicer, jelenlegi fehér házi szóvivő.

Sean Spicer a mostani, csonka sajtótájékoztatón tagadta, hogy a kimaradók azért nem jöhettek el, mert nem tetszik a Fehér Háznak, ahogy tudósítanak. De azt is hozzátette: nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy álhírek, kitalált történetek és pontatlan tények kerüljenek a híradásokba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!