2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Magányos elkövető lehetett az ohiói ámokfutó

2016. december 1., csütörtök 10:54, frissítve: csütörtök 11:06

Az Iszlám Állam terrorszervezet inspirálhatta azt a szomáliai férfit, aki késsel támadt járókelőkre egy amerikai egyetemen, közölte az FBI. A támadást ugyanakkor egyedül követhette el. A 18 éves fiatal 11 embert sebesített meg, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Autóval hajtott a járókelők közé egy 18 éves férfi hétfőn az ohiói egyetem kampuszán, majd kiugrott a kocsiból és késsel kezdte kergetni az embereket. Tizenegyet sebesített meg, mielőtt a rendőrök lelőtték.

A támadó egy szomáliai férfi, az egyetem hallgatója volt, aki legálisan tartózkodott az Egyesült Államokban. A vérengzést az Iszlám Állam propagandájának hatására követhette el – legalábbis ezt állította egy terrorszervezethez közeli hírügynökség. A dzsihadisták szerint ugyanis minden olyan ország állampolgára célpont, aki Irakban és Szíriában harcol ellenük.

Az FBI szerint lehetséges, hogy a férfit befolyásolták a közel-keleti szélsőségesek. Ugyanakkor a támadást egyedül követhette el. „A nyomozás jelen szakaszában nem tudunk arról, hogy bárki részt vett volna az akció megtervezésében. Úgy tűnik, hogy az elkövetőt inspirálhatta Anwar al-Awlaki és az Iszlám Állam. Tovább fogjuk vizsgálni ezt az információt” – nyilatkozta Angela Byers, az FBI egyik munkatársa.

Az egyelőre kérdés, hogy volt-e személyes kapcsolata a terroristákkal. „Egyelőre túl korai következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy terrorcselekmény történt-e vagy sem. Még hosszú nyomozás előtt állunk, nagyon sok bizonyítékot és digitális médiát kell átvizsgálnunk, amelyekből információkat nyerhetünk majd” – tette hozzá Byers.

Az Iszlám Állam rendszeresen arra szólítja fel Nyugaton élő híveit, hogy kövessenek el terrorcselekményeket a civil lakosság ellen. A közelmúltban történt is számos ilyen terrortámadás: Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!