2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Madrid kész a párbeszédre a katalánokkal

2017. október 14., szombat 12:43, frissítve: szombat 12:59

Spanyolország kormánya kész párbeszédet kezdeni a katalán kabinettel, de a függetlenség kérdéséről továbbra sem hajlandó tárgyalni – jelentette ki a spanyol miniszterelnök-helyettes. A politikai szembenállás egyébként a sportra is rányomja a bélyegét: a katalán szimbólumnak számító FC Barcelona feszült hangulatú mérkőzésre számít ma este a fővárosban az Atlético Madrid ellen.

Barcelona látszólag megszokott életét éli, valójában azonban sorsdöntő napok előtt áll. A spanyol kormány ugyanis hétfő reggelig adott határidőt Carles Puigdemont katalán elnöknek arra, hogy tisztázza: kinyilvánította-e a közösség függetlenségét október tizedikén. A madridi kormány szerint ugyanis az elnök nem fogalmazott egyértelműen. A spanyol vezetés illegálisnak tartja a függetlenedési törekvéseket, ezért igen válasz esetén akár fel is függesztheti a régió autonómiáját.

„A kormány nagyon egyszerű kérdést tett fel Puigdemont úrnak, hogy véget vessen egy bonyolult ügynek. Ha van rá politikai akarata, akkor dönthet úgy, hogy visszatér az együttélés, a jog és a demokrácia alkotmányos keretei közé. Felkínáltuk és felkínáljuk a párbeszéd lehetőségét a jog keretein belül a spanyol parlamentben, ahol a nagy döntések születnek, és ahol az összes politikai párt és Spanyolország minden polgára képviselteti magát” – jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes.

Az elszakadásról ugyanakkor Madrid továbbra sem hajlandó tárgyalni. Eközben a függetlenségpártiak is győzködik a katalán elnököt.

„Megpróbáljuk nyomás alá helyezni a katalán elnököt és kormányát, hogy kiáltsa ki a függetlenséget, október elsején ugyanis erre szavaztak a katalán emberek. Már bejelentettük, hogy ha a kikiáltásra nem kerül sor, akkor nem fogunk részt venni a parlamenti üléseken. Nem azért választottak meg minket, hogy az autonómiatörvényről vitatkozzunk” – ismertette Lluc Salellas, a függetlenségpárti Népi Egység Jelöltjei párt politikusa.

A feszültség a sportra is rányomja bélyegét: a katalánok egyik legnagyobb büszkesége, az FC Barcelona számol azzal, hogy az Atlético Madrid elleni bajnoki meccsükön a megszokottnál is feszültebb lesz a hangulat. A mérkőzést szombaton játsszák a madridi csapat új stadionjában.

„Egy olyan stadionban lépünk pályára, amelynek különleges hangulata van. Még nem játszottunk itt, nem fogjuk becsapni magunkat. Két olyan csapat találkozik, amely meg akarja nyerni a bajnokságot. Felfokozott hangulat lesz majd, de ez csak egy focimeccs” – vélekedett Ernesto Valverde, a Barcelona edzője.

A rendőri erőszakba torkollt függetlenségi referendum óta most először játszik a Barcelona a spanyol fővárosban. A katalán klub szerint az Atlético nem adott jegyet a meccsre a vendégszurkolóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!