2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Macron tesz a tüntetőkre

2017. szeptember 13., szerda 17:55, frissítve: szerda 18:15

A tüntetések ellenére is kitart munkaügyi reformja mellett a francia kormány. A miniszterelnök közölte, nem vonják vissza az intézkedéseket. Kedden több helyen is utcai harc tört ki a megmozdulásokon.

Vízágyúval és könnygázzal oszlatták kedden a tervezett munkajogi reform ellen tüntetőket Párizsban. Maszkos fiatalok a francia fővárosban és Lyonban is összecsaptak a rendőrökkel. Az egyenruhások tucatnyi személyt állítottak elő. Az eredetileg békés tüntetést az egyik legradikálisabb szakszervezet felhívására tartották meg 200 városban. Az érdekvédők szerint 400 ezren vettek részt a megmozdulásokon, a hatóságok szerint a tömeg ennek csak a fele volt.

Emmanuel Macron elnök egyik legfőbb választási ígérete volt a több mint egy évtizede tíz százalék körül stagnáló munkanélküliség csökkentése, amit a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó reformmal szeretne elérni. Ebben a többi között a végkielégítések maximálása szerepel, illetve az, hogy bevezetnék a vállalatokon belül a szakszervezetek nélküli, közvetlen egyeztetéseket. Az elképzelést az érdekképviseletek egyértelműen elutasítják.

„Ebben az országban egyetlen korábbi reform sem változtatott a növekvő munkanélküliségen, de más országban sem. Instabilitást hozott, nem oldotta meg a munkahelyteremtés kérdését. Stabil állásokra lehet életet építeni” – jelentette ki Philippe Martinez, a CGT szakszervezet elnöke.

Az államfő munkajogi reformját a franciák többsége nem támogatja.

„Az elnököt jobb híján választották meg, hogy elkerüljék Marine Le Pent. Nem szabadna elfelejtenie, hogy nem a szociális agressziót tartalmazó programja miatt választották meg” – emelte ki Violaine Neto szociális munkás.

A kormány azonban a tüntetések ellenére kitart a lépései mellett.

„Olyan országban élünk, ahol továbbra is tömeges a munkanélküliség. Franciaország kevésbé kellemes helyzetben van, mint más hozzánk hasonló demokratikus állam, ahol régóta 9 százalékos az állástalanok aránya, és az emberek arra kértek bennünket, alakítsuk át az országot” – közölte Edouard Philippe kormányfő.

A párizsi nemzetgyűlés augusztus elején szavazta meg azt a törvényt, amely alapján a kormány rendeleti úton, tehát parlamenti vita nélkül módosíthatja a munka törvénykönyvét. Jövő hét pénteken öt rendeletet készül elfogadni a kabinet. Előtte egy nappal a szakszervezetek újabb tiltakozó akciót jelentettek be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!