2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Macron és Le Pen között fog eldőlni

2017. április 24., hétfő 06:24, frissítve: hétfő 13:11

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független centrista politikus végzett az első helyen a voksok csaknem 24 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,5 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Így ők ketten jutottak tovább a második fordulóba. Tőlük leszakadva a harmadik helyen végzett a konzervatív Francois Fillon 19,9 százalékkal. Macron még este kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben. Francois Hollande francia államfő már vasárnap este telefonon gratulált Macronnak.

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Párizsban nem sokkal azután, hogy kihirdették az elnökválasztások első fordulójának eredményét vasárnap este.

„Személy szerint én csalódott vagyok, Mélenchonra szavaztam, és csalódottan látom, hogy a pénzügyek jelöltje és a szélsőjobb jelöltje, a rasszista, fasiszta van a második fordulóban. Egy kicsivel több szociális igazságot vártam volna el” – fogalmazott egy demonstráló.

A tüntetést a baloldali milicisták szervezték. Barikádokat építettek, és kővel dobálták a rendőröket. Több embert letartóztattak.

A feszültséget az váltotta ki, hogy az első fordulóban a centrista független jelölt, Emmanuel Macron (23,75 százalék) mögött Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második. Ő a szavazatok 21,53 százalékával jutott a második fordulóba. Emmanuel Macron, az első forduló győztese mindenkinek megköszönte, aki nem a radikális jobboldal jelöltjére szavazott. „Két hét múlva az önök elnöke szeretnék lenni. Minden francia ember elnöke. A patrióták elnöke a nacionalisták fenyegetéseivel szemben” – fogalmazott.

A harmadik helyen végző Francois Fillon támogatásáról biztosította a centrista jelöltet. „Biztosíthatom önöket, hogy a szélsőségek csak nehézséget és megosztottságot hoznak Franciaországra. Nincs más választás, csak a szélsőjobb ellen szavazni. Én Emmanuel Macronra szavazok” – közölte Fillon.

A szélsőbaloldali jelölt negyedik helye dacára egy új korszak születéséről beszélt. „Most ti következtek, fiatalok, hogy felvegyétek a munkát és a fáklyát onnan, ahol letettem nektek – a kezemből a kezetekbe. Gyerünk, mi vagyunk a legyőzhetetlen Franciaország, most és mindörökké” – fogalmazott.

Az első fordulóban győztes Macronnak Francois Hollande francia államfő már vasárnap este telefonon gratulált.

A második helyezett Marine Le Pen 6,9 millió szavazatot kapott. Korábban sem ő, sem pártja nem zsebelt be ennyit.

Az elnökválasztás második fordulóját május 7-én tartják.

Van kiút a kiábrándultságból

A felszabadulás látszik mindenkin a tegnap este lezárult elnökválasztás első fordulója után Párizsban – fogalmazott a Magyar Nemzet tudósítója a Hír TV-nek. „A kitartott feszültség már semmiképpen sem érezhető”, ami akár az elmúlt napon vagy korábban a kampányban jelen volt, tette hozzá Kuthy Áron. Úgy látszik, egy külön utas megoldást választottak a franciák a gondok megoldására: az úgynevezett macroni utat.

A vasárnap esti eredményváró egyik legdramatikusabb pillanata az volt, és fiesztahangulatot teremtett Marcon hívei között, amikor a vesztes Fillon híveit arra biztatta, a második fordulóban szavazzanak a centrista jelöltre – tette hozzá Kuthy. Úgy tűnik, Franciaország népe teljesen összezár a szélsőségek ellenében és a megfontolt középre húzó utat választja.

A médiumok szerint a jobb és bal hagyományos leosztásrendszerének ezzel vége van, és valamiféle más, egy kívülről érkező megoldás fog utat találni magának a francia politikában – hisz Macron eleve egy frissen alakult mozgalom élén jutott a második fordulóba. Tehát nagy változások vannak a francia politikában, de nem a populizmus térnyerése, hanem egyfajta középre húzó megoldáskeresés – ezt elemzi a helyi sajtó, tette hozzá a Magyar Nemzet újságírója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!