2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

„Macron add fel!” – Könnygázt vetettek be a sárgamellényesek ellen

Könnygázt vetettek be a kormányellenes tüntetőkkel szemben Párizsban, ahol teljes a készültség. A Sárgamellényes Mozgalom mára hirdetett nagyszabású kormányellenes tömegtüntetést. Már a demonstráció előtt 177 személyt állított elő a rendőrség, közülük 34-et őrizetbe is vettek. A gyanúsítottak vidékről érkezett fiatal férfiak, akiknél álarcokat, kalapácsokat vagy köveket találtak. A hatóság azt feltételezte róluk, hogy erőszakra és szándékos összetűzésekre készültek.

  • „Macron add fel!” – Könnygázt vetettek be a sárgamellényesek ellen

Párizsban a rendőrök már kora reggel a sárgamellényes tüntetőket megmotozásával kezdték a napot. Elsősorban veszélyes tárgyakat, eszközöket kerestek. Attól tartanak, hogy a szélsőséges és radikális tüntetők célja a rendbontás, és hogy összecsapjanak az egyenruhásokkal. Már a nagyszabású kormányellenes tüntetés előtt több mint 30 demonstrálót vettek őrizetbe, mert álarcokat, kalapácsot és köveket találtak náluk.

Csak a fővárosba 8 ezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, a belügyminiszter személyesen beszélt velük, de a tüntetőkhöz is szólt.

„Minden sárgamellényest felszólítok arra, hogy aki politikai üzenetet akar küldeni, ne keveredjen a huligánokkal. A huligánok csak azért erősek, mert sárgamellényesnek álcázzák magukat, és közöttük állnak. Azután vannak a radikalizálódott sárgamellényesek is. De az erőszak soha nem tartozik a tüntetéshez” – figyelmeztetett Christophe Castaner, francia belügyminiszter.

A Champs-Élysées sugárútra a Diadalív közelében és a Bastille térre már reggel gyülekezett a tömeg.

„Még mindig adunk fizetést Valery Giscard d'Estaing elnöknek, aki már 40 éve nincs hivatalban, ezt meg kell szüntetni. Ha Franciaország csődbe megy, pénzt kell megtakarítaniuk, és után elfogadjuk, hogy mi is meghúzzuk a nadrágszíjat. De ha ők nem spórolnak, akkor hogyan? Nem tudok mást mondani, Macronnak mennie kell. Macron add fel!” – nyilatkozta egy tüntető.

Sokan vidéki településekről jöttek fel a megmozdulásra. A legtöbb helyen kirakatokat pedig biztonságól bedeszkázták. Színházi előadások, sportrendezvények, koncertek maradnak el.

„Azért jöttünk, hogy támogassuk a sárgamellényeseket, mert szerintünk túl nagy a rendőri erőszak, ezt abba kell hagyniuk. Ne támadják a saját népüket. A követeléseik jogosak, mert Franciaország haldoklik, senki nem csinál semmit, még az elnökünk se szól hozzánk” – mondta egy másik demonstráló.

Párizs több pontján a tüntetők megindultak a rendőrkordon felé, mire a hatóságok könnygázt vetettek be az emberek megfékezésére.

A tüntetést annak ellenére hirdette meg az úgynevezett sárgamellényes mozgalom, hogy a héten a kormány eleget tett a legfőbb követelésüknek, és eltörölte a jövőre tervezett üzemanyagadó emelést. De a tömeg már a francia elnök távozását követeli.

A felmérések szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényes mozgalmat a franciák kétharmada még mindig támogatja, bár az elmúlt napokban csökkent a népszerűségük.

(Kezdőkép:  REUTERS/Benoit Tessier)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!