2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Macron a palesztinkérdés rendezését kérte Netanjahutól

2017. július 16., vasárnap 16:36, frissítve: vasárnap 19:43

A párizsi zsidók deportálására emlékezett a francia fővárosban a francia elnök és az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjahu a megemlékezésen azt mondta: 75 évvel ezelőtt a francia forradalom értékeit szétrombolta az antiszemitizmus. A megemlékezés utáni tárgyalásokon Emmanuel Macron arra kérte Benjamin Netanjahut, hogy indítsák újra a béketárgyalásokat a palesztinokkal a két független állam létrehozása érdekében.

A deportált zsidók emléktáblájánál helyezett el koszorút a francia elnök Párizsban. Emmanuel Macron Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen arra emlékezett, hogy 75 évvel ezelőtt két nap alatt több mint 13 ezer zsidót, köztük mintegy négyezer gyereket gyűjtöttek össze Párizsban a megszálló német csapatokkal együttműködő francia hatóságok. A zsidókat előbb egy stadionba zárták, majd koncentrációs táborokba vitték őket. A BBC szerint a deportálásokat kevesebb mint száz ember élte túl.

A megemlékezésen, amelyen holokauszttúlélők is részt vettek, az izraeli kormányfő azt mondta: a francia forradalom értékeit az antiszemitizmus rombolta le annak idején.

„75 évvel ezelőtt súlyos sötétség ereszkedett a fény városára. A nácik, igen, a nácik és a francia kollaboránsok több ezer francia zsidó életét törték össze a Vélodrome stadionnál. Jacques Chirac és az utána következő francia elnökök elismerést érdemelnek azért, hogy elmondták az igazságot. Úgy tűnik, hogy a francia forradalom értékeit, a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget brutálisan eltaposta az antiszemitizmus” – fogalmazott Netanjahu.

Az izraeli kormányfő arra utalt, hogy elsőként, 1995-ben Jacques Chirac francia elnök ismerte el hivatalosan Franciaország bűnrészességét a deportálásokban. Ezt most Emmanuel Macron is megerősítette.

„Azáltal, hogy Franciaország beismerte a hibáit, megnyitotta az utat a kijavításuk előtt. Ez Franciaország nagysága, annak a jele, hogy ez az eleven nemzet képes szembenézni a múlttal. Ez azoknak az embereknek a bátorsága, akik meg merik vizsgálni a lelkiismeretüket, és kinyújtják a kezüket az áldozatok és gyerekeik felé” – mondta a francia elnök.

A megemlékezés utáni tárgyalásokon a palesztin–izraeli konfliktus is szóba került. Macron arra kérte Netanjahut, hogy indítsák újra a béketárgyalásokat a két független állam megteremtése érdekében. A francia elnök arra is figyelmeztetett, hogy a zsidó telepépítések veszélyeztethetik a békefolyamatot – ezzel a megszállt palesztin területeken, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben létesülő izraeli lakónegyedekre utalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!