2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Ma van az emberi jogok világnapja

2016. december 10., szombat 13:45, frissítve: szombat 16:59

Az emléknap alkalmából több ázsiai országban is tüntetéseket tartottak, amelyekkel a jogsértésekre hívják fel a figyelmet. A Fülöp-szigeteken az elnök kábítószer-ellenes kampánya, míg Bangladesben és Mianmarban a muszlim kisebbséget célzó erőszakhullám ellen demonstráltak.

Az önkényes drogellenes leszámolások miatt tüntetnek a Fülöp-szigeteken az emberi jogok világnapján. A manilai elnöki palota előtt szervezett demonstráció aktivistái szerint a kormány nem tartja tiszteletben az életet. Rodrigo Duterte elnök júliusi hatalomra kerülésekor háborút indított a kábítószer-kereskedelem ellen, azóta több mint 2 ezer dílert és fogyasztót öltek meg a rendőrség megbízásából. További több mint 3 ezer gyilkosságban még nyomoznak a hatóságok.

„Egy áldozat pontosan eggyel több a szükségesnél. Ha azt látjuk, hogy naponta két számjegyű az áldozatok száma, az már aggasztó, arra fel kell hívni a figyelmet. Nagyon, nagyon veszélyes dolog. Azt jelzi a világnak, hogy a méltányos eljáráshoz, a törvényhez való jogot nem tisztelik ebben az országban, és ez aggodalomra ad okot” – mondta Wilnor Papa, az Amnesty International programkoordinátora, a tüntetés szervezője.

Bangladesben, a szomszédos Mianmarban élő rohingyák elleni erőszak miatt léptek fel. A muszlim kisebbséget rendszeresen támadják a többségében buddhisták lakta országban. „A mai nemzetközi emberi jogi emléknap jelmondata, hogy álljunk ki bárkinek a jogaiért. Az azonban nagyon szerencsétlen, hogy senki nem áll ki azok ellen a brutális és kegyetlen jogsértések ellen, amiket Mianmarban követnek el állami támogatással. Alázatosan kérem az Egyesült Nemzeteket, kérem az Iszlám Együttműködés Szervezetét és minden más nemzetközi szervezetet, nemcsak a volt ENSZ-főtitkárt, hanem a mostani vezetőket is, hogy lépjenek az ügyben, és álljanak ki a mianmari áldozatok mellett” – hangoztatta Mohammad Shahjahan, a Bangladesi Emberi Jogok Hivatalának főtitkára.

A rohingyák többsége a szomszédos országokba menekül, de az embercsempészek sokszor kihasználják őket. Sokukat meg is gyilkolták, tömegsírokat találtak a hatóságok. A maláj miniszterelnök, akinek országa szintén jelentős rohingya csoportot fogad be, népirtásnak nevezte a kisebbség üldözését. „A világ nem ülhet nyugodtan, miközben népirtás történik. A világ nem mondhatja, hogy nem a mi gondunk, mert ez a mi gondunk is” – fogalmazott Najib Razak.

Az ENSZ az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát 1948 december 10-én fogadta el, azóta ezen a napon van az emberi jogok világnapja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!