2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Ma van a harag napja

2017. július 19., szerda 16:15, frissítve: szombat 16:52

A ciszjordániai palesztinok ma tartják a harag napját. A Fatah azért hirdette meg a tiltakozó akciót, mert a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető úton új detektoros beléptető kapukat állítottak fel az izraeli katonák. Jeruzsálemmel ellentétben a Fatah és a Hamasz Gázában egymással rivalizál, amit a terület kétmilliós népessége szenved meg.

Megteremtette az egymással is rivalizáló palesztin csoportok közötti egységet a jeruzsálemi biztonsági előírások szigorítása. A szerdára meghirdetett harag napján a Fatah, a Hamasz és a radikális iszlamista Iszlám Dzsihád mozgalom is részt vesz.

„Mahmúd Abbasz elnök, a palesztin kormány és bátor népünk nevében elutasítom a vallásszabadság korlátozását, nemzetünk kollektív megbüntetését, szent helyeink megközelítésének korlátozására bevezetett veszélyes intézkedéseket” – nyilatkozta a palesztin miniszterelnök, Rami Hamdalla.

Az izraeli fél a Jeruzsálemben történt támadások miatt rendelte el a szigorítást. Múlt hét pénteken egy palesztin fegyveres két izraeli rendőrt lőtt agyon, korábban pedig késes támadások történtek.

„A fémdetektorokat és biztonsági kamerákat addig fogjuk alkalmazni, amíg azokra szükség van a Templomhegy biztonsága érdekében az emberek biztonságos mozgását tekintve” – közölte Micky Rosenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

Kedden már a mecseten kívül imádkoztak a palesztinok tiltakozásul. Éjszaka összecsapások robbantak ki a palesztinok és az izraeli rendőrök között.

Közben, a Gázai övezet egy minap ismertetett ENSZ-jelentés szerint szinte élhetetlenné vált. A Hamasz hatalomra jutása után Izrael Egyiptommal együtt vezetett be blokádot Gáza ellen, de legutóbb még a Ciszjordániát uraló palesztin Fatah is a Gázába irányuló izraeli áramkivitel csökkentését követelte. Gázában ma csak napi 3 órában van áramszolgáltatás, ami elsősorban az egészségügyi ellátás számára jelent fenyegetést.

„Én mindkét felet, a Hamaszt és a Fatahot is vádolom, mert nem törődnek a gyerekek helyzetével. Mit követtek el ezek a gyerekek, talán meg kellene halniuk?” – panaszkodik egy édesanya, akinek beteg testvérét lélegeztetőgép látja el, agy hűvösen tartott helyiségben.

A munkanélküliség negyvenszázalékos, az emberek jövedelme pedig folyamatosan csökken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!