2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Ma iktatják be Donald Trumpot

2017. január 20., péntek 14:41, frissítve: péntek 14:44

Templomi szertartással és teázással indul a beiktatás napja Donald Trumpnál – a megválasztott amerikai elnök a Fehér Házból érkezik majd a ceremónia helyszínére. Washingtonban már egy nappal a hivatalos beiktatás előtt ünnepeltek Trump támogatói.

A megválasztott elnök, felesége, öt gyermeke és további családtagjai társaságában egy nappal a beiktatási ceremónia előtt érkezett Washingtonba.

Donald Trump előbb saját hoteljébe ment, ahol leendő kormánya tagjai tiszteletére tartottak bankettet.

„Sok okos értelmes ember van itt, és tudják mit, egy dolgot már megtanulhattunk. Mi vagyunk a legmagasabb IQ-val rendelkező kormány, amely valaha is megalakult Amerikában – dicsérte embereit Trump, akinek kijelentését vastapssal jutalmazta a hallgatóság.

Ezt követően kezdődött el a hivatalos programsorozat. Trump előbb Mike Pence megválasztott alelnökkel együtt az arlingtoni nemzeti sírkertbe koszorúzott.

Ezután részt vett a Lincoln Emlékmű előtt rendezett koncerten, ahol előbb Jon Voight színész köszöntötte az elnököt.

„A megválasztott elnök nagyon fárasztó másfél éven van túl. Láthattuk, milyen propaganda-zárótüzet zúdítottak rá, meg is döbbentünk, hiszen nem tudtuk, hogyan lehetne semmissé tenni ezeket a hazugságokat” – védelmezte Trumpot Voight, aki szerint az új elnök tisztességes és jó ember, aki mindenkiért dolgozni fog.

„18 hónapja kezdődött az utazás, amihez nekem is volt némi közöm, de eben nektek sokkal több érdemetek van. Én hozom az üzenetet, én vagyok az üzenet hordozója. Szeretlek titeket” – közölt Trump legalább annyira meghatottan, mint magabiztosan. Trump ezután azokhoz az amerikaiakhoz szólt, akikről eddig megfeledkeztek a politikusok, és hangsúlyozta, hogy kormányzata minden amerikai életében fordulatot hoz majd.

Ezután gálavacsora következett, ahol Trump bejelentette, hogy a 2020-as elnökválasztást is meg akarja nyerni. A Trump házaspár az éjszakát – a hagyományoknak megfelelően – a Fehér Ház vendégházában, a Blair House-ban töltötte. Reggel templomi szertartás, majd Barack és Michelle Obama vendégeként a Fehér Házban teázás szerepel a programban.

A Fehér Házból konvojjal hajtanak a Capitoliumhoz, amelynek lépcsőjén tartják majd a 45. elnök beiktatási ceremóniáját.

A Kongresszus és a Fehér Ház közötti területre több mint 900 ezer embert várnak a hatóságok. Összesen 23 ezer rendőr és katona, valamint civil ruhás ügynök vigyáz majd a rendre a belvárosban.

A beiktatási ceremóniát a Hír TV 18 órától élőben közvetíti, az eseménnyel Magyarország Élőben című műsorunk is kiemelten foglalkozik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!