2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lövésekkel fordítottak vissza egy migránsmentő hajót

2017. augusztus 10., csütörtök 16:41, frissítve: csütörtök 16:50

Figyelmeztető lövésekkel fordította vissza Líbia területi vizeiről egy spanyol segélyszervezet migránsmentő hajóját a líbiai parti őrség. A szervezet egy azok közül, amelyek aláírták az olasz kormány migránsmentésre vonatkozó magatartási kódexét.

Egy strandoló örökítette meg, ahogy migránsokat szállító gumicsónak ér partot Dél-Spanyolországban. Az utasok a kiszállás után szétszaladtak, hogy elkerüljék a hatóságokat. Spanyolország lehet a migráció és a vele szorosan összefonódott embercsempészet új útvonala, miután Olaszország egyre keményebben lép fel az illegális bevándorlás ellen. Az olaszok már a haditengerészetet is bevetették az embercsempész hajók visszafordításáért. A római vezetés magatartási kódexszel szabályozná azoknak a külföldi civil szervezeteknek a működését, amelyek  saját hajóikkal szállítják olasz kikötőkbe a Földközi-tengeren kimentett vagy egyszerűen összeszedett migránsokat.

Az afrikai bevándorlók Líbiából indulnak Európába, az ország polgárháborúba süllyedt erőskezű vezetője, Kadhafi halála óta. A Líbia-parti őrség a napokban figyelmeztető lövéseket adott le, amikor egy spanyol migránsmentő hajó engedély nélkül átlépte Líbia tengeri határát.

„A jármű a mentési övezetben tartózkodott, ekkor kaptunk az információt egy csempészhajóról. Amikor odaértünk, meglepetten láttuk, hogy egy mentőhajóról van szó. Felszólítottuk őket, hogy forduljanak vissza a területi vizeinkről, de ennek nem tettek eleget. Ismét felszólítottuk őket, majd két figyelmeztető lövést adtunk le a levegőbe” – mondta a líbiai parti őrség egyik tisztje.

A spanyol mentőhajót üzemeltető civil szervezet a napokban írta alá az olasz magatartási kódexet, amely rendőri vagy katonai jelenlétet ír elő. Azt nem tudni, hogy a visszafordítás idején volt-e olasz egyenruhás a hajón.

Görögországban több mint hatvanezer menedékkérő tartózkodik. Athén mégis beleegyezett abba, hogy Németország közel négyszáz bevándorlót toloncoljon vissza. Erre eddig nem hajlott a görög vezetés. A migrációs miniszter azt mondta, hogy szeretnék viszonozni azoknak az uniós tagállamoknak a segítségét, amelyek támogatták Görögországot 2015-ben, az első nagy migrációs hullám idején.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!