2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Lezárt utak és sártenger – félmillió háztartás maradt áram nélkül

2017. január 10., kedd 09:48, frissítve: kedd 10:04

Több ezer embert kellett kitelepíteni, és több mint félmillió háztartás maradt áram nélkül az Egyesült Államok nyugati partján. A viharok és heves esőzések miatt felduzzadt folyók sárlavinákat indítottak el. Voltak, akiket az autójukból kellett kimenekíteni.

Több ezer embert kellett kitelepíteni a folyók mentén a heves esőzések okozta áradások miatt. Az egymást ismétlő viharok miatt több mint félmillió háztartás maradt áram nélkül hosszú időre. Sacramentóban egy hajléktalan rekedt egy szigeten, a tűzoltók mentették ki. „Nagyjából egy szederbokor közepén volt, és a víz csak emelkedett, nem nagyon volt hova menjen. A tűzoltóink észrevették, hogy integet a bokor közepén, és amikor közelebb tudtak keveredni, kihozták” – mondta Chris Harvey, a sacramentói tűzoltóság vezetője. A tűzoltók szerint az 56 éves férfi alkalmi lakó volt a szigeten. „Gyors egészségügyi vizsgálatot végeztünk, eléggé ki volt száradva, úgyhogy kórházba vittük” – tette hozzá Harvey.

San Francisco környékén is több embert kellett kimenteni a néhol több mint egyméteres vízszintemelkedés miatt. Oaklandben egy taxit kellett kimenteni a vízből. A sofőr a reptérre indult, de elveszítette uralmát az autó felett a viharban, és a vízbe hajtott. A tűzoltók hamar kiemelték a járművet. A sofőrt kórházba vitték, ám nem sokkal később meghalt.

Nevada államot is áradások sújtják. Renóban négyszáz lakást kellett kiüríteni a megáradt folyók miatt. A város azonnal elrendelte az utak megtisztítását a sártól. „Nagyjából ötven ember dolgozik egész nap azon, hogy az utakat újra megnyithassuk” – mondta Marnell Heinz a város karbantartási és üzemeltetési vezetője.

A felgyülemlett állóvíz miatt több utat is le kellett zárni a városban, az autók ugyanis megrekedtek a kiszámíthatatlan mélységű vízben. A tűzoltóknak több autót is ki kellett menteniük. „Meglepő, hogy milyen kis mennyiségű víz képes egy autót arrébb tolni. Aztán ki kell gyalogolni a vízből, kevesebb mint 15 centiméternyi víz már ki tudja söpörni az ember lábát” – magyarázta Seth Williams, a renói tűzoltóság osztályvezetője.

A meteorológiai szolgálat szerint a heves esőzések és viharok szerdáig kitartanak az Egyesült Államok nyugati partján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!