2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Létrejön az európai ügyészség, Magyarország nélkül

2017. június 9., péntek 06:56, frissítve: péntek 08:11

Európai ügyészség alakul az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások feltárására, de a magyar kormány nem vesz benne részt. A Fidesz szerint a csatlakozáshoz át kellene írni az alaptörvényt, de ezt nem akarják, mert a kormánypárt szerint Magyarországon ellopott pénz ügyében nem nyomozhatnak külföldiek.

Az európai ügyészség az ellopott uniós pénzeket derítené fel. Húsz tagállam igazságügyi miniszterei döntöttek arról, hogy ügyészséget hoznak létre az uniós pénzek hatékonyabb elköltése és a csalások leleplezése érdekében. Csak áfabevételben ötvenmilliárd eurót vesztenek az uniós tagállamok a csalások miatt, egyebek között a hasonló csalási módszereket derítené fel az új testület. Az ügyészség független lenne, közvetlenül irányítaná a nyomozásokat, és bíróság elé vinné az uniós pénzzel kapcsolatos csalásokat.

Vera Jourová igazságügyi uniós biztos úgy fogalmazott, hogy a tanács politikai megállapodásra jutott az Európai Ügyészi Hivatal ügyében. „Ez jó nap az igazságszolgáltatás, és rossz nap a bűnözők számára. Eddig húsz tagállam csatlakozott, de nyitottak vagyunk a többi tagállam számára is, amelyek még nem csatlakoztak” – mondta a biztos.

A magyar kormány azt kifogásolja, hogy a határokon átnyúló bűncselekményeket uniós ügyészség vizsgálná. Emiatt ugyanis módosítani kellene az alaptörvény ügyészségre vonatkozó részét. A kormányt az sem érdekli, hogy egy nemzetközi ügynökség hatékonyabb munkát végezhetne, mint a magyar. Az is visszatartó erő lehet, hogy egy nemzetközi szervezetre nem tudnának politikai nyomást gyakorolni.

A közös ügyészi szervezettől való távolmaradásnak egyelőre nincs komolyabb jogi következménye, azonban már körvonalazódik egy olyan javaslat, amely a 2020 utáni költségvetési időszakban a kohéziós pénzek odaítélését attól tenné függővé, hogy egy tagállam tagja-e ennek az ügyészi szervezetnek. Az erre vonatkozó elképzeléseket az Európai Bizottság év végén, vagy jövő év elején ismerteti majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!