2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Letartóztattak két katalán aktivistát

2017. október 17., kedd 06:35, frissítve: kedd 09:45

Mindketten az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás fő szervezői voltak.

Lázadás szításának vádjával őrizetbe vettek két katalán függetlenségpárti aktivistát. Egyikük a Katalán Nemzetgyűlés, társa pedig az egyik legnagyobb katalán kulturális szervezet vezetője. Mindketten az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás fő szervezői voltak. A referendumot a spanyol hatóságok illegálisnak minősítették és felfüggesztették. A népszavazáson alacsony részvétel mellett több mint 90 százalék voksolt a spanyolországi tartomány elszakadására. A katalán elnök szerint Katalónia elnyerte függetlenségét, de tárgyalásokat kezdeményezett a spanyol kormánnyal. Madrid ezt elutasította, és csütörtökig adott haladékot a tartomány állapotának tisztázására.

Lábosokat verve fejezték ki támogatásukat a katalánok Barcelonában, miután a spanyol bíróság őrizetbe vette a függetlenségi mozgalom két legismertebb vezéralakját. Jordi Cuixart és Jordi Sanches ellen lázadás a vád - ez a Franco-rezsim óta számít bűncselekménynek. Egyikük üzenetében arra kérte követőiket, hogy tartsanak ki Katalónia teljes függetlenségének kivívásáért.

„Sajnos a bíró döntése elvette a szabadságunkat. Ez nincs összhangban a jog bármelyik alapelvével. Csak az a célja, hogy megfélemlítsen és megbüntessen azért, mert megvédtünk a szabadságot és békésen az utcára vonultunk, mint azelőtt annyiszor. Ezért tisztelettel azt kérem, hogy minden válaszunk, amiket a következő napokban adunk - és ezek folyamatos tüntetések lesznek, amik a köztársaság kikiáltásához vezetnek -, legyenek ugyanolyan hangsúlyosak, mint amik erősebbé, egységessé, tisztelettudóvá és öntudatossá tettek minket. Nem győzhetnek le minket, ha erősek maradunk” – mondta Jordi Sánches, a Katalán Nemzetgyűlés vezetője.

Bár a referendumon elsöprő többséggel Katalónia függetlenségét szavazták meg, ennek kihirdetése végül felemásra sikerült. A katalán elnök ugyan megállapította, hogy a tartomány ezzel elszakadhat Spanyolországtól, ennek legitim folyamatához azonban tárgyalásra kérte Madridot. A spanyol kormány erre nem hajlandó, viszont csütörtökig adott haladékot arra, hogy Barcelonában kimondják, Katalónia független vagy nem. Ennek függvényében életbe léptethetik akár az önrendelkezés teljes megvonásáról szóló törvénycikkelyt is.

„Az, hogy mikor alkalmazzuk a 155-ös cikkelyt, függ attól, hogy az autonóm régió milyen mértékben sértette meg a törvényt. Katalónia esetében nagyon fontos tudnunk azt, hogy bármilyen hatóság valójában kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. A választól függően fogja a kormány megtenni a szükséges lépéseket” – közölte Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai képviselője.

Az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás után a bíróság elé idézték a katalán rendőrfőnököt is. A spanyol hatóságok szerint ugyanis a katalán rendőrök nem védték meg kivezényelt spanyol kollégáikat a szavazóhelyiségeknél történt erőszakoskodások során. Josep Lluis Trapero végül szabadlábon maradhatott, útlevelét azonban bevonták, és nem hagyhatja el Spanyolországot a vizsgálat lezárultáig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!