2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Letartóztatták az egyik Hamasz-alapítót

2015. október 20., kedd 11:38, frissítve: kedd 12:41

Az izraeli hadsereg letartóztatta a Hamasz radikális palesztin szervezet egyik alapítóját. A ciszjordániai vezető az utóbbi hetekben terrortevékenységre és felkelésre buzdította a híveit. Hebronban az izraeli katonák lakhatatlanná tették egy tavalyi merénylet elkövetőjének otthonát. Az izraeli lépések elleni tiltakozásul a palesztinok mára sztrájkot hirdettek.

Ideiglenes útzárakat alakítottak ki Jeruzsálemben, az izraeli hatóságok átvizsgálnak minden járművet, így próbálják megakadályozni, hogy újabb merényleteket kövessenek el a palesztin radikálisok. A palesztin vezetés szerint ez kollektív büntetés alkalmazását jelenti.

„Ezek mind, az ostromállapot, az ellenőrzőpontok, ezek minden szempontból érintik a mindennapi életünket. És az izraeli megszállók kegyetlenségének a részei” – mondja Hannan Ashrawi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtói bizottságának tagja.

Jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy a hatóságok intézkedéseinek összhangban kell lenniük az izraeli törvényekkel. „Megértjük, milyen nehéz most a helyzet, és a rendőröknek intézkedéseket kell hozni. De amikor ezeket meglépik, azt az izraeli törvényeknek megfelelően kell hozni. Szerintünk, amit most a rendőrség tesz, az nem legitim. Megakadályozni, hogy 350 ezer ember keresztülautózzon Kelet-Jeruzsálemen, az nem törvényes eszköz” – mutatott rá Ronit Sela, a Szövetség az Emberi Jogokért Izraelben jogi igazgatója.

A lépések miatt a palesztinok sztrájkot hirdettek keddre.

Éjjel az izraeli hadsereg letartóztatta a Hamasz radikális palesztin szervezet egyik alapítóját. A ciszjordániai vezető az utóbbi hetekben terrortevékenységre és felkelésre buzdította a híveit.

„Az apám volt a szunnita modern iszlamista mozgalom elindítója, a Hamasz létrehozója, a palesztin Muszlim Testvériség kezdeményezője. A Muszlim Testvériség a legnagyobb iszlamista csoport. Világszerte százmillió tagja van” – nyilatkozta a Hamasz-vezető, Hasszán Juszef sejk fia, Moszab Hasszán Juszef tavaly a Hír TV Globál című műsorában.

Válaszul az elmúlt hetek terrorakcióira, a hadsereg a ciszjordániai Hebronban lakhatatlanná tette egy palesztin merénylőnek a házát. A férfi tavaly egy útkereszteződésben az emberek közé hajtott, majd megkéselt több, buszmegállóban várakozó civilt.

Egy eritreai vendégmunkást egy Beér-Sevában végrehajtott merénylet után nézték terroristának az izraeli biztonságiak, és rálőttek. Ezután a földön fekvő sebesült férfit az elmúlt hetek merényletei miatt feldühödött tömegből többen is megrugdosták. Később a kórházba szállítás után meghalt. Az amerikai külügyminisztérium szerint nem az embereknek kell megbüntetniük az elkövetőket.

„Elismerjük, hogy az izraeli állampolgárok között fokozott a félelem, és a folytatódó erőszak közepette – szeretném megjegyezni, mit mondott Beér-Seva polgármestere az embereknek – nem szabad a bíráskodást a saját kezükbe venni” – közölte Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivőhelyettese.

A több mint egy hónapja tartó erőszakhullám keddig nyolc izraeli életet követelt, miközben 40 palesztin halt meg, köztük a merényletek elkövetői is. A 3. palesztin felkelés szeptember közepén kezdődött, miután az izraeli hatóságok megnyitották a Templomhegyen álló al-Aksza mecset terét a zsidó látogatók előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!