2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Leszámolnának a Iszlám Állammal

2017. augusztus 20., vasárnap 15:35, frissítve: vasárnap 18:59

Rohamra indult a libanoni és az iraki hadsereg is az Iszlám Állam megmaradt állásai ellen. Az ostrom kezdetekor az iraki kormányfő kijelentette: a dzsihadisták vagy megadják magukat, vagy meghalnak.

A libanoni katonák megindították a rohamot Ras Baalbek felszabadítására. A Szíriához közeli térség 2014 óta az Iszlám Állam kezén van, jelenleg hatszáz dzsihadista harcos védi a szervezet utolsó libanoni területét. Az offenzívát a határ túloldalán a Hezbollah és a szír kormányerők támogatják.

„A mostani hadművelettel a libanoni hadsereg irányítása alá vett terület körülbelül 30 négyzetkilométer nagyságú, vagyis a korábban a terroristák kezén levő terület harmada. A hadsereg az Iszlám Állam 20 harcosát ölte meg szárazföldi harcban, bombázással és légicsapásokkal” – mondta el Nazih Jraish ezredes, a libanoni hadsereg szóvivője.

Közben Irakban is folytatódik az Iszlám Állam kisöprése, a hadsereg Tal Afar városának visszavételére indított szárazföldi hadműveletet. Ez az egyik utolsó iraki település, ahol még jelen vannak a dzsihadisták. A város 2014-ben került az Iszlám Állam irányítása alá, most 2000 katonájuk van Tal Afarban.

„Újabb ígéret fog teljesülni. Tal Afar városa arra készül, hogy a többi felszabadított területhez csatlakozzon, a hősök készek arra, hogy áldozatot hozzanak, és erőfeszítéseikkel felszabadítsák a várost. Az Iszlám Államnak azt üzenem, vagy megadja magát, vagy elpusztul” – jelentette ki az iraki miniszterelnök, Haider Al-Abadi.

A várost nem csak az iraki hadsereg támadja, délről a kormánybarát síita milíciák, északról a kurd pesmerga haderő ostromolja az iszlamisták állásait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!