2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Leomlott egy 100 méteres viadukt Genova környékén

Már négy túlélőt hoztak ki a mentőalakulatok a leomlott genovai híd romjai alól, de még mindig több tucat jármű roncsa van a betontömbök alatt – a hivatalos jelentések szerint már 35 halálos áldozat van, de kórházi források szerint ez a szám biztosan tovább nő még. A helyi sajtó úgy tudja, hogy a viadukt egyik tartópillérének alapja gyengült meg az elmúlt időszakban – az autópálya-kezelő el is kezdte a felújítást, de a keddi heves eső elmosta az alapot, és ezért omlott le a híd.

  • Leomlott egy 100 méteres viadukt Genova környékén

Több mint száz méteres szakasz hiányzik az A10-es autópálya felüljárójából, Genova külvárosa felett. A 90 méteres magasságban húzódó híd kedd fél 12-kor omlott össze. A szerencsétlenség pillanatában dugó volt a hídon, sorban álltak az autók és kamionok egymás után. Sok járművet a lezuhanó betontömbök nyomtak össze. A híd alatt ráadásul lakóházak is voltak, ezekben is több sérült volt.

A mentőalakulatok perceken belül megkezdték a mentést, és több túlélőt kihoztak a romok közül, a helyszín teljes átvizsgálása viszont még hosszú ideig tart. 200-an dolgoznak a helyszínen, a mentést a belügyminiszter irányítja, aki lesújtó tragédiának nevezte a szerencsétlenséget.

„Sajnos az áldozatok száma folyamatosan nő, és a gyors mentés mellett legfeljebb imádkozni tudunk, hogy ne legyen több áldozat. Ha ezzel megvagyunk, a következő a felelősök azonosítása, névvel, titulussal, mert ami történt, az elfogadhatatlan” – mondta Matteo Salvini, olasz belügyminiszter.

Matteo Salvini az előző kormányok megszorító intézkedéseit hibáztatja. Olaszország a kétezres évek elején még évi 14 milliárd eurót költött az úthálózat fenntartására, de a gazdasági problémákat követő megszorítások miatt 2010 óta kevesebb mint évente 4 milliárd euróból gazdálkodnak.

„Aggasztó, hogy számtalan iskola, kórház, vasúti épület, híd, autópálya fenntartására alig van pénz, mert az Európai Unió azt várja tőlünk, hogy csökkentsük az államháztartási hiányt és ne költsünk infrastrukturális fejlesztésekre” – tette hozzá belügyminiszter.

Az első hírek szerint a 60-as években épült híd egyik központi tartópillére gyengült meg, a keddi heves esőzés pedig végképp elmosta az alapját. Szemtanúk szerint villámok csaptak a híd tartópilléreibe, közvetlenül a szerencsétlenség előtt és az is kiderült, hogy az autópálya-kezelő tudott a híd szerkezeti problémáiról. Épp a napokban kezdték el a tartópillérek alapjainak a megerősítését.

Az A10-es autópálya az olasz és francia Riviérát köti össze egymással. Emmanuel Macron francia elnök azonnali segítséget ajánlott a mentésben az olasz hatóságoknak. Magyar sérültről vagy áldozatról nincs hír.

Áder János részvétet nyilvánított

Részvéttáviratot küldött Áder János Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. A köztársasági elnök együttérzését fejezte ki olasz kollégájának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!