2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Lemondott a román miniszterelnök

Hír TV

2018. január 16., kedd 01:40, frissítve: kedd 12:51

A Magyarságon a székely zászlós kijelentéséről elhíresült Mihai Tudose azután jelentette be távozását, hogy pártja, a Szociáldemokrata Párt megvonta tőle a bizalmat. Tudose 7 hónap alatt már a második kormányfő, akinek távoznia kell. Helyére a párt a miniszterelnök-helyettest akarta kijelölni ügyvivő miniszterelnöknek, az államfő azonban ezt elutasította, és a védelmi minisztert nevezte ki Tudose helyére.

Alig 7 hónapig tartott Mihai Tudose miniszterelnöksége.

„Ma, vagy holnap reggel le fogok mondani. Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes fog helyettesíteni. A párt úgy döntött, hogy új kormányra van szükség. Mindig szükség van a jobbra” – fogalmazott a kormányfő a Szociáldemokrata Párt hétfői ülése után.

 

A pártelnök, Liviu Dragnea azután hívta össze bizalmi szavazásra a pártot, hogy Tudose múlt héten nyilvánosan hazugsággal vádolta és lemondásra szólította fel a belügyminisztert, aki egyben Dragnea egyik párton belüli szövetségese. A szociáldemokraták elnöke lojális kormányfőt akar, miután ő maga egy választási csalási ügy miatt nem lehetett miniszterelnök.

Dragnea és Tudose között azonban régebb óta feszült a viszony: Tudose ugyanis nem volt hajlandó novemberben sürgősséggel elfogadtatni a szociáldemokrata párt igazságügyi reformjavaslait, ami ellen tízezrek tüntettek Románia-szerte. A módosításokat a korrupcióellenes ügyészség valamint a vezető bírói testületek több ponton is kifogásolták, szerintük ugyanis ezzel csökkentik az eljárások függetlenségét. A változtatásokat végül a parlament megszavazta.

Tudose helyére az államfő a Mihai Fifor védelmi minisztert jelölte ki ideiglenes miniszterelnöknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!