2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lemondott a pártelnök Clinton e-mail botránya miatt

2016. július 25., hétfő 09:05, frissítve: hétfő 10:47

Lemondott az amerikai demokrata párt elnöke, miután kiszivárgott több ezer e-mail, amik szerint Hillary Clinton elnökjelöltsége érdekében megpróbálták lejáratni a riválisát, Bernie Sanderst. Ez arra utal, hogy a párton belül előre eldöntött volt Clinton jelöltsége. Az ügy miatt több száz demokratapárti szavazó tüntetett Philadelphiában, ahol a párt kongresszusa kezdődik hétfőn.

Tüntetők vonultak Philadelphiában, a demokrata nagygyűlés előtt. Pénteken a WikiLeaks szivárogtatott ki 19 ezer e-mailt, amikből kiderült, hogy a demokrata párt vezetése szándékosan gyengítette Bernie Sanders jelöltségét, és Hillary Clintont támogatták. A botrány miatt órákon belül lemondott a pártelnök.

„Jó, hogy lemondott, de remélem, bocsánatot kér majd Bernie Sanderstől is, hogy akármilyen keményen dolgozott a jelöltségért, a párt vezetése szembe fordult vele. Kiderült, hogy a progresszív Sanders helyett a kezdetektől a neoliberális Clintont akarták elnökjelöltnek” – mondta egy tüntető.

A kiszivárgott levelek szerint Sanderst például azzal támadták, hogy megpróbálták ateistának beállítani, miközben nyíltan vállalta zsidó vallását. A politikus támogatóit azzal is vádolták, hogy a demokrata tábor megosztására törekednek.

„Tőlem senki nem kért bocsánatot, de ez nem meglepetés se nekem, se a támogatóimnak. Nekem eddig se volt kérdés, hogy a pártvezetés az első naptól kezdve Clintont támogatta. Ezt mindig is tudtuk. Pont ezt a zárt, bennfentes rendszert akartam én megváltoztatni a kampánnyal” – mondta Sanders.

Hillary Clintonnak nem először okoznak kellemetlenséget kiszivárgott e-mailek. Korábban szövetségi vizsgálat is indult ellene, amiért a privát e-mail címéről küldött szigorúan titkos állami dokumentumokat. Elismerte, hogy csak azért a magáncímét használta, mert az kényelmesebb volt. Ennek ellenére biztos, hogy a hétfőn kezdődő philadelphiai nagygyűlésen megválasztják demokrata jelöltnek.

A másik oldalon a republikánusok már a múlt héten döntöttek, hogy Donald Trump lesz az elnökjelöltjük. Nevezésével sokan még a párton belül se értenek egyet. A republikánus szavazóknak csak 55 százaléka mondja, hogy biztosan Trumpra szavaz. Országos szinten Clinton körülbelül 3-4 százalékkal vezet jelenleg Trump előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!