2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Ottó 03:00

Külföld

Lemodellezett mini-Gáza a sivatagban: így készül fel az izraeli hadsereg az akciókra (+videó)

Izrael felépítette évekkel ezelőtt Gáza kicsinyített mását, hogy ott készüljenek fel egy esetleges szárazföldi harcra. Ennek valószínűleg most jött el az ideje. A Mandiner munkatársa a helyszínen járt.

  • Lemodellezett mini-Gáza a sivatagban: így készül fel az izraeli hadsereg az akciókra (+videó)

Tavaly decemberben egy csoport külföldi újságírót elvittek a Negev-sivatagba, ahol az Izraeli Védelmi Erők (IDF) felépítette Gáza mini verzióját, hogy ott készüljenek a katonák egy jövőbeni akcióra. A izraeli kormány sajtóirodája (GPO) által szervezett úton részt vett Hajdú Tímea is, a Mandiner munkatársa.

A körbevezetett riporterek nem is sejtették, hogy azok a katonák, akikkel akkor beszéltek, 10 hónappal később Gáza ellen indulhatnak.

A hadsereg negevi Tze'elim kiképzőbázisán található 60 hektáros terület több mint 600 építményt tartalmaz, a nyolcemeletes épületektől kezdve az iskolákon át a piacterekig. Gáza kicsinyített mását 2011-ben építették fel azzal a céllal, hogy az izraeli katonák fel tudjanak készülni az utcai harcokra - írja a Mandiner.

Az izraeliek által felépített Gáza kicsinyített másáról egy videót is meg lehet tekinteni. A lenti képsorokon látni, hogy a házak falán, és a betonkerítéseken csillag alakú rések vannak vágva, amelyek a behatolási pontokat jelzik. Ugyanis a gázai terepen kiadják a katonáknak: soha ne az ajtón vagy az ablakon keresztül menjenek be az épületekbe, mert bármelyik ház nyílászárójában lehet robbanószerkezet.

Az utcai harcokban elkerülhetetlen a civil lakossággal való találkozás, amelyre az IDF katonái szintén próbálnak felkészülni a „mini-Gázában”. Az izraeli hadsereg általános szabálya: ha a katona bizonytalan, akkor nem lő. Ez nemcsak a polgári áldozatok elkerülését szolgálja, hanem a baráti tűz megelőzését is. 

Az újságíróknak tartott körbevezetésen azt is elmondták, hogy

„Az utcai harc, azért is kihívás, mert a katonákra a legnagyobb veszélyt a baráti tűz jelenti, amikor a zűrzavarban egymást találják el a szanaszét repkedő lövedékekkel”.

Izrael az elmúlt napokban nagy erőket csoportosított a gázai határ közelében. Amennyiben megtörténik a bevonulás, várhatóan páncélozott hadosztályok indulnak meg Gázába.

A személyes tapasztalatokra épülő teljes riport a "mini-Gázáról" IDE KATTINTVA elolvasható.

Nyitókép: Izraeli katonák színlelt támadást hajtanak végre "mini-Gázában" - Oded Balilty/AP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!