2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Több rendőrt és tüntetőt is lelőttek Venezuelában

2016. október 27., csütörtök 11:03, frissítve: csütörtök 12:55

Egy rendőrt lelőttek, kettőt pedig megsebesítettek a Nicolás Maduro államfő ellen szervezett egyik tüntetésen Venezuelában.

A lövések akkor dördültek el, amikor a rendőrök megpróbálták feloszlatni a tiltakozó tömeget a főváros és az egyik környékbeli település közötti útszakaszon. Az ügyben vizsgálat indult, két embert pedig őrizetbe vettek. Szerdán a parlamentben többséggel rendelkező ellenzéki szövetség felhívására százezrek vonultak Caracas és más venezuelai nagyváros utcáira. A demonstrálók Maduro ellen tiltakoztak, aki szerintük egyre inkább diktátorként viselkedik, mivel megakadályozta az elmozdítását célzó népszavazási kezdeményezést.

Tüntetők százezrei gyűltek össze a venezuelai fővárosban. Nicolas Maduro elnök távozását követelték és általános sztrájkot hirdetnének. A tiltakozókat a parlamentben többséggel rendelkező ellenzéki szövetség, a Demokratikus Egység Kerekasztal hívta az utcára.

„A kormány megfog bukni” – ezt kiabálták a demonstrálók.

„Azt akarom, hogy a gyermekem, az unokáim és dédunokáim is szabadságban éljenek tisztességes életet, egy korrekt életet, amit minden venezuelai megérdemel. Ez egy csodálatos ország lenne” – mondta el egy tüntető, Teresa.

A latin-amerikai ország szinte egész területén tiltakozások voltak, sok helyen összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel. Több tucatnyi a sérült és két demonstrálót a kolumbiai határ közelében lévő Maracaibo-ban lelőttek a rendőrök. Caracasban a tüntetők az elnöki palotához vonultak.

„Azt üzenem annak, aki az elnöki palotában él, hogy állítsa vissza az alkotmányos rendet és fejezze be a puccsot a mi Venezuelánkban, állítsa vissza az alapjogokat vagy november 3-án Venezuela összes lakosa Caracasba jön, mert mi Venezueláért vagyunk” – mondta Henrique Capriles, ellenzéki vezető.

Bár a latin-amerikai ország a világ legnagyobb olajtartalékán ül, Venezuelában mégis háromjegyű az infláció és egyre megszokottabb az éhínség. Maduro szerint az alacsony olajárak és az ellene irányuló, az Egyesült Államok vezette gazdasági háború az oka a recessziónak. Az államfő szerint az ellenzék is felelős mindenért.

„Amit mi a venezuelaiakra ráerőltetünk az a párbeszéd, a béke, az igazság azok, akik erőszakra szólítanak fel, azoknak jogi felelősségük van. Akár felvállalták akár nem, hogy egy országgal néznek szembe, hogy bocsánatot kérjenek, hogy elismerjék az áldozatokat, hogy segítenek az áldozatok helyrehozásában és, hogy azok, akiknek felelőssége van, elég bölcsek legyenek ahhoz, hogy békét keressenek” – nyilatkozta az elnök, Nicolas Maduro.

A dél-amerikai országok uniójának főtitkára a hatalommegosztásra és a párbeszédre szólította fel Venezuelát. A főtitkár nem tart attól, hogy Maduro a hadsereg bevetésével katonai junta-t hozna létre. Ugyanis a szocialista kormány egyik befolyásos képviselője bejelentette: a fegyveres erők átveszik az ellenőrzést az összes olyan helyi vállalat felett, amely csatlakozik az ellenzék által péntekre meghirdetett 12 órás általános sztrájkhoz.

„Katonai puccsokat már nem fogunk látni ebben a régióban. Ezt a régiót sikerült kigyógyítani a katonai hatalmakból, az autokratikus kalandokból. Ne vezessék meg önöket egyes csoportok, akik erőszak és összeütközések árán próbálják megszerezni a hatalmat” – mondta el Ernesto Samper, az Unasur főtitkára.

A tüntetéseken a belügyminisztérium szerint egy rendőrt lelőttek, kettőt pedig megsebesítettek. A felmérések szerint a venezuelaiak 70 százaléka kormányváltást akar, ennek egyik fő oka a szárnyaló infláció, a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány. Maduro 2013-ban, az elnöki hivatalt 14 éven át betöltő Hugo Chávez után került az ország élére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!