2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Lelőtt vadászgép: a „változtasson irányt” tisztán kivehető

,

2015. november 26., csütörtök 11:00, frissítve: péntek 15:05

Az orosz elnök szerint sértő, hogy Törökország bocsánatot sem kért és kártérítést sem ajánlott az orosz gép lelövéséért. Vlagyimir Putyin szerint a két ország kapcsolata zsákutcába jutott. A török légierő csütörtökön hangfelvétellel igazolta, hogy az orosz gépet felszólították a török légtér elhagyására, de az orosz másodpilóta azt mondja: semmi figyelmeztetést nem kaptak, és nem is repültek be a török légtérbe. Ezt egyébként amerikai adatok is alátámasztják.

Hangfelvétel bizonyítja a török hatóságok szerint, hogy a felszólították az orosz vadászgépet a török légtér elhagyására. Az 1 perc 40 másodperces felvétel nagy részét nem lehet érteni, de a „változtasson irányt” felszólítás tisztán kivehető.

Oroszország ezzel szemben azt állítja, a Szu–26-os nem kapott figyelmeztetést, és azt is tagadja, hogy a gép török területre ért volna. A vadászgép életben maradt és kimenekített navigátora visszautasította, hogy véletlenül török terület fölé repültek volna.

„Valójában nem volt semmilyen figyelmeztetés, rádión sem, vizuálisan sem. Semmilyen kapcsolatunk nem volt. Ezért is folytattuk a bevetést a tervek szerint. Tudni kell ehhez, hogy milyen egy bombázó és milyen egy F–16-os sebessége. Ha figyelmeztetni akartak volna minket, akkor párhuzamos repüléssel meg kellett volna mutatniuk magukat nekünk, de semmi ilyesmi nem történt. A rakéta hirtelen eltalálta a gépünk hátsó részét, és még csak nem is láttuk, hogy kimanőverezhessük” – számolt be a navigátor, akit orosz és szíriai különleges erők menekítettek ki a háborús övezetből. A mentés során egy orosz katona életét vesztette, miután lázadók lelőtték az egyik helikoptert.

A szétlőtt orosz gépnek azonban polgári sérültjei is vannak. A lövés után széthulló darabok két helyi férfit is megsebesítettek. „Egy nagy robbanást hallottunk. Egy pillanatra azt hittem, meg fogok halni. A fülem vérzett, és azt is láttam, hogy valami beleállt a lábamba. Véres lett az arcom is” – mondta az egyik férfi, akit egy repeszdarab talált el.

Az orosz légierő közben folytatja a szíriai lázadók központjainak bombázását. A török–orosz feszültség enyhítését az amerikai külügyminiszter is szorgalmazta. John Kerry erre telefonon kérte orosz kollégáját. Moszkva azonban válaszintézkedéseket helyezett kilátásba Ankarával szemben a történtek miatt, ez első körben kereskedelmi és turisztikai korlátozásokat jelenthet majd.

Nem lesz változás

Nem számít az orosz–török viszony megromlására Balázs Péter. A Bajnai-kormány külügyminisztere Magyarország élőben című műsorunkban arról is beszélt, hogy bár az oroszok rendszeresen provokálják szomszédaikat, a török légierőnek nem kellett volna lelőnie az orosz vadászbombázót.

„Nem kellett volna, mert ők nem ellenfelek, nem egymás megsemmisítése a céljuk. Ilyenkor nem kéne emberáldozatnak meg kárnak történnie. De az oroszok azért elég régóta űzik azt a dolgot, hogy svéd meg más légi teret, vízi felségterületeket egy kicsit kikezdenek. A balti légteret például. Szeretik az erejüket fitogtatni” – mondta Balázs Péter volt külügyminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!