2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Lelőtt orosz gép: az egyik pilóta túlélte

2015. november 25., szerda 11:50, frissítve: szerda 20:41

A korábbi hírekkel ellentétben túlélte az egyik orosz pilóta a tegnapi támadást, a szíriai hadsereg katonái mentették ki. Az eset diplomáciai botrányt kavart és tovább bonyolítja a szíriai helyzetet is.

Türkmén fegyveresek azt állították, hogy a másik pilótát, a navigátort is megölték. De azóta kiderült, őt sikerült kimenteni, mégsem ölték meg a lázadók és egy támaszpontra vitték. Ezt a párizsi orosz nagykövet jelentette be egy francia rádióinterjúban. A mentési akcióban viszont egy katona meghalt. „A kutatási és a mentési munkálatokat két MI–8-as helikopterrel hajtottuk végre. A művelet közben az egyik helikoptert a földről találat érte, és semleges helyen kellett leszállnia. Egy tengerészgyalogos meghalt” – mondta Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar képviselője.

Moszkva továbbra is azt állítja, a gép nem szállt török légtérbe, és Szíria fölött érte találat az orosz vadászbombázót. Washington szerint is a közel-keleti ország fölött volt az incidens.

A történtekre válaszul az orosz elnök elrendelte, hogy telepítsenek rakétavédelmi rendszereket a régióba, egyebek között a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontra is. „Először is minden légitámadást a vadászgépek irányításával hajtunk végre. Másodszor pedig megszigorítjuk a légvédelmet: a légvédelmi rendszerrel felszerelt Moszkva-cirkálót irányítjuk Latakia partjaihoz. Ez az Sz–300-ashoz hasonló rendszer” – tette hozzá Szergej Rudszkoj.

Más következményei is lehetnek a történteknek. Az orosz miniszterelnök a közös fontos projektek leállítására és a török vállalatok orosz piacvesztésével fenyegette meg az ankarai vezetést. Dmitrij Medvegyev hozzátette, a gép lelövésével még inkább feszültté vált az Oroszország és a NATO közötti viszony, és a törökök azt mutatták be, hogy az Iszlám Állam fegyvereseit oltalmazza.

A német kancellár a berlini parlamentben arról beszélt, hogy az orosz gép lelövése még bonyolultabbá tette a szíriai helyzetet. „Teljesen világos, hogy valódi megoldást politikai megoldás hozhat. Törökország az orosz gép tegnapi lelövésével súlyosabbá tette a helyzetet. Mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a helyzet rosszabbra fordulását. Természetesen minden országnak jogában áll megvédenie a területét, de másrészt, tudjuk, hogy milyen feszült a szíriai és a környék helyzete. Tegnap beszéltem a török kormányfővel, és kértem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy lecsillapítsa a helyzetet” – mondta Angela Merkel.

A török államfő egy isztambuli üzleti fórumon tovább védte álláspontját, miszerint a gépet török terület fölött lőtték le, saját biztonságuk védelmében. Recep Tayyip Erdogan hozzátette: nem akarja, hogy elmérgesedjen a viszonya Moszkvával a vadászgép lelövése miatt, amelyről szerinte először nem is tudták, hogy orosz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!