2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lehúzza a rolót a harmadik legnagyobb bank

Hír TV

2018. február 27., kedd 10:32, frissítve: kedd 10:47

Felszámolják a pénzmosási ügybe keveredett harmadik legnagyobb lett bankot – erről az Európai Központi Bank döntött. A pénzintézet helyzete az után ingott meg, hogy a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, és kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

Az Európai Központi Bank bezáratta Lettország harmadik legnagyobb pénzintézetét, az ABLV-t. Az euróövezeti központi bank közleménye szerint a lett bank csődközeli helyzetben van, miközben luxembourgi leánybankjánál az összeomlás jelei tapasztalhatók.

„Nem egy szokványos helyzet az, amiben a bank találta magát, nem a csődhelyzet miatt, hanem a korlátozott aktivitás és a rövid távú likviditási gondok miatt, amik megjelentek, és persze a hírnév kérdése sem segít” – mondta Dana Reizniece-Ozola lett pénzügyminiszter.

Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet, amely jóváhagyta a lett bank és luxembourgi leánycége felszámolását a lett és a luxemburgi törvények alapján. Az EKB szerint a lett pénzintézet jelentősen meggyengült likviditása miatt nem képes időben rendezni adósságait és más kötelezettségeit. Arra sem képes már, hogy kifizesse a betéteseket, őket a lett betétbiztosítási alap kártalanítja 100 ezer euró összegig.

„Mondjuk úgy, hogy ez egy jogi szójáték, és az Európai Központi Bank és a pénzügyi felügyelet kell, hogy megoldja a kérdést, és döntenie kell azokról a lépésekről, amik következnek” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A lett központi bank megháromszorozta az általa adható vészhelyzeti likviditási támogatást. Ennek odaítélése tagállami kézben van, és a központi bank csak akkor emelheti fel a szavát ellene, ha a segítségnyújtás szembemegy az Európai Központi Bank monetáris politikájával.

„A vészhelyzeti likviditási támogatás ügyében változás kell, jómagam többször is érveltem annak központosítása mellett, ez a múlt öröksége. Ahhoz, hogy megváltoztassuk, a kormányzó tanács minden tagjának beleegyezésére szükségünk van, vagyis minden országnak döntenie kell arról, hogy hajlandóak-e megszabadulni a nemzeti szuverenitás ilyen maradványától a monetáris politikában, mert ez az” – mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke.

Az ABLV-ből néhány hét alatt 600 millió eurónyi betétet és értékpapírt vontak ki. Történt ez az után, hogy a bank pénzmosási botrányba keveredett.

„Természetesen a pénzmosási műveletek megelőzése nagyon fontos, de a vészhelyzeti likviditási támogatás odaítélése egy bank rövid távú likviditási hiányának megoldását célozza, és nem egy kifejezett tevékenységet” – tette hozzá Mario Draghi.

A bank helyzete az után ingott meg a múlt héten, hogy a lett korrupcióellenes ügynökség és az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnözéssel foglalkozó felügyelete megvádolta, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!