2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felforrósodtak az ablakok, többször megpördült a gép

,

2016. május 21., szombat 17:21, frissítve: hétfő 13:45

Újabb testrészeket és roncsdarabokat talált az egyiptomi hadsereg a Földközi-tengeren, de a csütörtökön lezuhant gép fekete dobozai nincsenek meg. A gép kommunikációs rendszerének automatikusan továbbított adatai szerint a zuhanás előtt több füstérzékelő is bekapcsolt a pilótafülke környékén.

A székek, a szárnydarabok és a poggyászok mellett a mentőalakulatok emberi testrészeket is találtak 300 kilométerre Alexandriától.

A műholdfelvétel másfél kilométer hosszú olajcsíkot mutat, a gép törzse és a két fekete doboz egyelőre nincs meg. A balesetről azért tudni részleteket, mert a kommunikációs rendszer automatikusan jelentett a földi központnak. Négy perccel azelőtt, hogy megszakadt a kapcsolat, több ablak felforrósodott, a pilótafülke mögötti vécében és a pilótafülke alatti számítógépközpontban pedig bekapcsolt a füstérzékelő. Közben a gép zuhanni kezdett, és kétszer megpördült. A légi irányítás próbált kapcsolatba lépni a pilótákkal, de nem kaptak tőlük választ.

Az áldozatokért több egyiptomi mecsetben imádkoztak. Ők a másodpilóta hozzátartozói, akik azt mondták: rokonuk épp házasodni készült. „Nagyon kedves ember volt, nem volt a korosztályában még egy ilyen emberséges fiatalember. Nagyon jó volt a humora, mindig mosolyt csalt az arcunkra. Nagy csapás, ami történt” – mondta Jasser Abdel Ghaffar, a szerencsétlenségben elhunyt másodpilóta nagybátyja.

A pilóta és a másodpilóta is rutinosnak számított. Egyiptomi és amerikai szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy a gépen bomba robbant, de a felelősséget egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta. A francia kormány nem zárja ki a műszaki hibát.

– Franciaország minden segítséget megad az egyiptomi hatóságoknak a vizsgálathoz, szakértőink szombat délután megkezdték a munkát Kairóban, és repülőket, kutatóhajókat is küldtünk a roncsok megtalálásához, hogy mielőbb kiderüljenek a részletek – mondta a francia külügyminiszter.

A repülő Párizsból indult, ahol a szerencsétlenség után megemelték a készültségi szintet. A tavaly novemberi terrortámadás után a Charles de Gaulle reptér mind a 65 ezer dolgozóját átvilágította a titkosszolgálat. 85 munkásról derült ki, hogy kapcsolatban áll muszlim fanatikusokkal. Az ellenőrzést a következő hetekben, a foci-Eb előtt megismétlik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!