2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Legalább 22 embert végeztek ki egy tanyán

2016. augusztus 20., szombat 13:21

Legalább huszonkét embert végzett ki a rendőrség tavaly egy tanyán Mexikóban – állítja egy jogvédő szervezet. Később a holttesteket más helyszínre szállították. A hatóságok viszont azt közölték, hogy a drogkartell tagjait harc közben ölték meg. Mexikóban több mint tíz éve háborúznak egymással és a rendőrséggel a drogbandák.

Rendőrségi akció a mexikói Tanhuato közelében: a gyanú szerint itt ölte meg meg a szövetségi rendőrség egy drogkartell tagjait tavaly májusban. A farmon egy rendőr és 42 másik ember holttestét találták meg, közülük legalább 22-t végeztek ki a rendőrök egy rajtaütés után – ezt állítja az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága nevű jogvédő szervezet. Állítólag bosszúból ölték meg őket.

Később a holttesteket másik helyszínre szállították, és fegyvereket adtak a kezükbe, hogy úgy tűnjön, mintha összecsapásban haltak volna meg.

„Bebizonyosodott az emberi jogok megsértése. Nemcsak arról van szó, hogy emberek jogellenesen cselekedtek, hanem arról is, hogy ennek emberi életek estek áldozatul” – hangsúlyozta az Emberi Jogok Nemzeti Bizottságának elnöke.

A hatóságok viszont úgy vélik, hogy nem kivégzésről, hanem jogos önvédelemről volt szó.

„Véleményünk szerint a rendőrök fegyverhasználata szükséges és megfelelő volt, mivel valódi, fenyegető agresszióval néztek szembe. Tehát jogosan, önvédelemből cselekedtek, az agresszoroknak pedig olyan fegyvereik voltak, amelyeket csak a fegyveres erők használhatnak” – mondta a nemzetbiztonsági megbízott.

A megölt fiatalok, akik kalandvágyból vagy a pénz miatt csatlakoztak a drogkartellhez, egy kis mexikói városban, Ocotlanban éltek. Családjaik azért nem mertek szólni emberjogi csoportoknak, mert féltek – nemcsak a bűnbandáktól, hanem a rendőröktől is.

„A nyomozás nem folytatódott, az ügyet lezárták. De nekünk tudnunk kell, hogy mi történt valójában. Az nem jó, hogy jobban félünk a hatóságoktól, mint a bűnözőktől” – így az egyik áldozat testvére.

2014-ben minden tűzharcban megölt rendőrre 17 megölt bandatag jutott Mexikóban. A közép-amerikai államban csaknem tíz éve dúl háború a drogkartellek, valamint a rendőrség és katonaság között. A harcokban több mint 100 ezren vesztették életüket 2006 óta, mintegy 30 ezer ember pedig eltűnt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!