2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Lebombázták Aleppó kórházait

2016. szeptember 28., szerda 16:36, frissítve: szerda 16:42

Légitámadás érte Észak-Szíria egyik legnagyobb sürgősségi kórházát szerda hajnalban. A kórház területét korábban lázadók foglalták el.

Rakéták találták el a kórház oxigén- és áramtermelő generátorát, megszűnt az ivóvízellátása is, az intenzíven törmelékek hullottak az ott fekvőkre. A betegeket átszállították egy másik kórházba.

A városban rekedt mintegy 250 ezer civilre nem az ilyen szárazföldi offenzívák jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a sorozatos légitámadások.

A szír légierő most kórházakat vett célba: az egyik szétbombázott épület az ostromlott városrész legnagyobb sürgősségi kórháza.

Aleppó lázadók által irányított felében már csak 6 kórház működik, ezek felében tudnak csak sürgősségi ellátást nyújtani.

A Szíriai Polgári Védelem, vagyis a "Fehérsisakosok" néven ismert önkéntes mentőalakulat vezetője így jellemezte a jelenlegi aleppói helyzetet:

„Aleppó városában nincs olyan hely, ahol a szíriai civilek elrejtőzhetnek vagy fedezékbe vonulhatnak. Alapvetően mindannyian csak ülnek az otthonukban, és várják, hogy megöljék őket” – mondta el Raed Al-Szaleh.

A kórházak szétbombázásának hírére Ferenc pápa úgy reagált: a felelősöknek Isten színe előtt kell majd elszámolniuk a tetteikkel.

„Gondolataim ismét a szeretett és mártírrá vált Szírián járnak. Továbbra is drámai jelentéseket kapok az aleppói emberek sorsáról, velük egynek érzem magam az imádság és a lelki közelség révén. Mélységes bánatomat és aggodalmamat fejezem ki azért, ami ebben a mártírvárosban történik, ahol mindenki haldoklik, a gyermekek, az idősek, a betegek, a fiatalok. Ismét arra kérek mindenkit, hogy fordítsa minden erejét a civilek védelmére. ez szükségszerű és sürgős kötelesség. Azoknak pedig, akik felelősek a bombázásokért, egy nap isten előtt kell felelniük a tetteikért” – mondta a pápa.

Egy menekülési útvonal hamarosan lezárulhat az aleppóiak és a többi ostromlott város lakói előtt: Törökország feszített tempóban dolgozik egy csaknem 1000 kilométer hosszú betonfal felépítésén a török-szír határon. A 3 méter magas, 2 méter vastag, pengedróttal ellátott építmény jövő februárra készül el a tervek szerint.

Szintén találat ért egy egészségügyi intézményt, és egy vevőkkel teli pékséget is, a támadásoknak sok halálos áldozata van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!