2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lebeszélné Orbán Viktort a vasfüggönyépítésről a szerb miniszterelnök

Hír TV

2015. június 19., péntek 20:09, frissítve: péntek 20:09

Lebeszélné Orbán Viktort a vasfüggönyépítésről a szerb miniszterelnök, aki a következő napokban tárgyalna az ügyben a magyar miniszterelnökkel. Közben Macedónia törvénymódosítással könnyítette meg a menekülők átutazását az országon. A menekültügy volt a téma a visegrádi négyek pozsonyi találkozóján is: abban mindannyian egyetértettek, hogy az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszer nem megoldás a problémára.

Muszlim menekültek imádkoztak az olasz–francia határon a ramadán első napján. A francia hatóságok továbbra sem engedik át őket a határon. Élelmiszert a segélyszervezetektől kapnak. „Szeretnék itt látni egy európai vezetőt, hogy itt ül a széken napernyővel egy napig. Nem bírná ki. Képzeljék el, hogy a tengerrel szemben, a sziklákon ülnek, mert a fűre nem ülhetnek, csak a sziklákon, ez elfogadhatatlan” – mondta a Fraternité du Savoir szervezet elnöke.

A tömeges bevándorlás másik útvonala a Balkán-félsziget. Görögországból még gyalog érkeznek a szíriai, afganisztáni és afrikai menekültek Macedóniába, ahol a jövő héttől már nem kell tartaniuk a hatóságoktól. A parlament döntése alapján ugyanis három napig legálisan tartózkodhatnak az országban. A menekültek közül sokan már hallottak arról, hogy Magyarország 4 méteres kerítést épít a szerb határra. „Ahelyett, hogy falat építenek, jobb lenne, ha Szerbia, vagy Görögország, vagy az Európai Unió megpróbálná megállítani a háborút Szíriában. Ha ezt megtennék, higgye el, Szíriában senki sem vágyna külföldre” – fogalmazott egy damaszkuszi menekült.


A horvát elnök is a gondok forrásánál kezelné a bevándorlás kérdésért. „Figyelembe kell vennünk annak a gyökereit, hogy miért van ma illegális bevándorlás. Az EU-nak aktívabb külpolitikát kell folytatnia Az észak-afrikai, földközi-tengeri és közel-keleti térségben, hogy megoldja az észak-afrikai, szíriai, iraki és más válságokat” – nyilatkozta Kolinda Grabar-Kitarovic.

Ellenzi a  magyar elképzelést az osztrák elnök is. „Az a terv, hogy a migránsok problémáját Európában egy kerítés építésével oldjuk meg, az számomra egyáltalán nem vonzó” – szögezte le Heinz Fischer.

Ausztriában egy segélyszervezet szerint az emberek kétharmada támogatja a menekülteket, és azt, hogy a kísérő nélkül érkező gyerekek is megkapják az alapellátást, és járhassanak iskolába. Tavaly 28  ezerre nőtt a menedékkérők száma Ausztriában.

A szerb kormányfő két napja az auschwitzi táborhoz hasonlította a Magyarország által tervezett kerítést. Alekszandar Vucsics most úgy nyilatkozott, hamarosan találkozni szeretne  Orbán Viktorral, akit arra kérne, hogy ne építsen falat a szerb–magyar határon.

Az Európai Unió több tagállamának vezetője közben Pozsonyban tárgyalt Közép-Európa legjelentősebb biztonság és külpolitikai fórumán, a Globsec-en. A visegrádi négyekhez tartozó országok elutasítják az európai uniós kvóta tervezetét a menekültek elosztására. A magyar miniszterelnök megismételte, hogy Magyarország megvédi saját, és ezzel Európa külső határait, a szlovák kormányfő pedig elismerte, hogy Magyarországot  Olaszországnál és Görögországnál is nagyobb mértékben érinti az illegális bevándorlás problémája.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!