2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Leállítják az afganisztáni csapatkivonást

2015. december 1., kedd 21:05, frissítve: kedd 21:12

Megfékezheti a migrációt a NATO afganisztáni döntése a magyar külügyminiszter szerint. A háború sújtotta közép-ázsiai országban romlott a helyzet, ezért a védelmi szövetség leállítja a csapatkivonást.

Korábban több ország is bejelentette, hogy csökkenti egységei létszámát az afgán térségben. A keddi NATO-csúcson ugyanakkor már arról döntöttek, hogy leállítják a csapatok kivonását Afganisztánból. A világszervezet azért került lépéskényszerbe, mert a térség biztonsági helyzete sokat romlott az elmúlt időszakban a tálibok megerősödése miatt.

A közép-ázsiai országban jelenleg 12 ezer fős NATO-kontingens állomásozik, a mostani döntés szerint ezt a létszámot nem csökkentik. A döntést Magyarország is támogatta, a külügyminiszter szerint ugyanis az afganisztáni stabilitás azt jelenti, hogy kevesebb bevándorló érkezik Európába. „Kinn maradnak a katonáink jövőre, ’17-ig fenntartjuk a finanszírozást, és készek vagyunk a ’18-’20-as időszak finanszírozásáról is minél előbb megállapodni. Nagyon egyszerű, ámde igazság, hogy minél stabilabb Afganisztán, annál kevesebb bevándorló indul el Afganisztánból; tehát az Európára irányuló bevándorlási nyomás szinten tartása érdekében is szükséges az afganisztáni stabilitás fenntartása” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szíriában az Iszlám Állam miatt folytatódik a katonai hadművelet. A német külügyminiszter közölte: francia kérésre, a párizsi merényletek miatt küldenek több katonát a térségbe. „Úgy döntöttünk, hogy gyakorlatba ültetjük azt a szolidaritást, amit Franciaországnak ígértünk, és ez az oka annak, hogy ma délelőtt a német kormány elkötelezte magát Franciaországgal együtt a franciák mellett az Iszlám Állam elleni szíriai harcban” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier.

Németország műholdas felderítéssel, repülőgépekkel, valamint egy hadihajóval támogatja Szíriában a nemzetközi koalíciót. A német hadsereg 1200 katonát küld ezekre a feladatokra, és első körben egy évig vesz részt a szíriai légicsapásokban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!