2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Lakás és ösztöndíj Nagy-Britanniában a migránsoknak

,

2015. október 8., csütörtök 11:40, frissítve: csütörtök 15:33

Továbbra is az Európai Uniót bírálja a menekültválságért a török elnök. Recep Tayyip Erdogan szerint Brüsszel annak ellenére sem tesz elég erőfeszítést a krízis kezelésére, hogy emberek vesznek a Földközi-tengerbe. Nagy-Britanniában közben egy civil szervezet 20 ezer menekültnek biztosít ingyenes lakhatást, több száz fiatal migránsnak pedig egyetemi ösztöndíjat.

„Mi 7,8 milliárd dollárt költöttünk eddig a menekültek megsegítésére” – a török elnök Japánban folytatta, amit a hét elején Brüsszelben elkezdett: bírálta az Európai Uniót, amiért Törökországnál jóval kevesebb erőfeszítést tesz a menekültválság kezelésére. Az államfő egyelőre nem mondott igent arra az európai uniós ajánlatra, miszerint Ankara pénzt kapna Európától, cserébe megerősítené határait az unió felé. Recep Tayyip Erdogan ehelyett azt hangoztatta, hogy az EU felelős a migránsok tömeges haláláért.

„Európa nem nyitotta ki igazából a kapuit. Még akkor is elfordítják a fejüket, ha a menekültek a Földközi-tengerbe fulladnak” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

2015-ben már csaknem 200 ezren keltek át csónakokon a Földközi-tengeren, de nem mindenki meri rábízni magát az embercsempészekre. Ez a szír nő három éve él férjével és négy gyermekükkel egy libanoni menekülttáborban, és már többször is megpróbált törvényes úton eljutni Európába.

„Próbáltam menedékért folyamodni az ENSZ-en keresztül, de azt mondták, nem tehetem. Ők döntik el, melyik család kérhet menedéket és melyik országban” – mondta egy szír menekült nő. Elmondása szerint egyes EU-tagállamokban a menekült családok rokonai nem folyamodhatnak menedékért ugyanabban az országban, más államok szabályai pedig nem teszik lehetővé, hogy később visszatérjenek Szíriába.

Biztonságos
Menekültügyi szempontból biztonságos országként ismerné el Törökországot és a többi uniós tagjelölt országot is Thomas de Maiziere német belügyminiszter. Ennek egyik feltétele az emberi jogok betartása és a politikai üldöztetés megszüntetése. Emberi jogi szervezetek szerint a törökök a kurdokat és a politikai ellenzéket is üldözik. Bővebben>>>


Míg a nyugat-európai kormányok egy része korlátozná a befogadott menekültek számát, addig a civilszervezetek igyekeznek minél több helyet biztosítani nekik. Nagy-Britanniában a Citizens UK nevű szervezet azon dolgozik, hogy ötezer lakást találjon a következő öt évben a szigetországba várt húszezer menekültnek.

„A Citizens UK a lakhatás ügyére koncentrál. Van egy regisztrálási lehetőség lakástulajdonos főbérlők részére, a rendszer neve »Otthonok az Áttelepített Menekülteknek«. És bár alig reklámoztuk, az elmúlt hetekben már ezer főbérlő jelentkezett önként” – mondta Daphne Giachero koordinátor.

A civilszervezet a menekültek oktatásáról is gondoskodik: több brit egyetemet is meggyőztek arról, hogy adjanak ösztöndíjat a fiatal migránsoknak. A London School of Economics közgazdasági egyetem például 50 hallgatói helyet ígért a menekülteknek.

Migráns-hotspotokat állítanak fel

Még októberben átadják a migránsok regisztrációjára szolgáló központokat, az úgynevezett hotspotokat a szicíliai Lampedusa szigetén és Görögországban – erről az unió belügyminiszterei állapodtak meg luxemburgi találkozójukon. A személyzetet az EU határvédelmi hivatala, a Frontex adja. A beruházáshoz Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária is pénzt ad. Az osztrák belügyminiszter szerint ezzel párhuzamosan az egész EU-ban felgyorsítják a kitoloncolását azoknak, akiknek elutasították a menedékkérelmét és a jelenlegi két-három hónap helyett egy héten belül döntenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!