2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Különmegbízottat állítottak a burkiniügyre

2016. augusztus 29., hétfő 17:48, frissítve: hétfő 19:05

A francia kormány különmegbízottat jelölt ki, hogy segítsen tárgyalni a muszlim szervezetekkel a burkini viselésével kapcsolatos vitákban. A belügyminisztérium egy alapítványt is létrehozna, amely azt segítené, hogy a franciaországi muszlimok úgy gyakorolják a hitüket, hogy az jobban illeszkedjen a francia értékekhez. A legfelső bíróságnak megfelelő szervezet a múlt héten alkotmányellenesnek minősítette a muszlim fürdőruha betiltását, sok polgármesteri hivatal viszont ennek ellenére fenntartja az arcot eltakaró ruházat tilalmát.

A korzikai vezetés szembemegy az államtanács akaratával, és továbbra sem engedélyezi a burkából készített fürdőruha, a burkini viselését, pedig a bíróság a múlt héten törvényellenesnek minősítette a ruha betiltását.

„Ellenzem az ilyen viseletet, mert ez minden, csak nem integráció – kommentálta az ügyet az egyik fürdőző. – Szerintem minden nő viseljen, amit akar. Ha vallási ruhát akar viselni, ne tiltsuk meg neki” – véli egy másik strandoló.

A francia miniszterelnök korábban azzal érvelt: az arcot eltakaró öltözék a nők elnyomásának a jelképe, mert arra utal, hogy a nőknek szégyellniük kell a nőiességüket. A hétvégén viszont már abból is botrány lett, hogy egy étteremben a tulajdonos nem volt hajlandó kiszolgálni burkát viselő vendégeket.

A kormány most egy veterán diplomatát, egy volt védelmi, oktatási és iparügyi minisztert kért fel arra, hogy közvetítsen a kormány és a muszlim szervezetek között. „A kialakult szembenállás nagyon komoly veszélyeket hordoz magában, hiszen azzal fenyeget, hogy a franciaországi iszlám beilleszkedése sikertelen lesz. Ugyanakkor a diszkréció, a vallási jelképek mérsékelt használata is elvárható minden vallástól” – közölte Jean-Pierre Chevènement, a közvetítéssel megbízott diplomata.

A burkinivel kapcsolatos vita azért is megosztó, mert a franciák épp az idén nyáron ünneplik a bikini megjelenésének 70. évfordulóját. A kétrészes fürdőruhát egy francia tervező mutatta be 1946 nyara végén, és a konzervatívok között annak idején akkora felháborodást keltett, hogy a ruhadarab a 60-as évekig be volt tiltva a francia strandokon. „A bikini felől nézve a burkini az elnyomás jelképe, mert nem kedvez a női egyenjogúságnak, ellenkezik a nők szabadságával, végső soron szembemegy a francia kultúrával” – vélekedett a bikinikiállítás egyik látogatója.

A jövő évi elnökválasztás kampányára készülő volt államfő, Nicolas Sarkozy egyébként közölte: ha megválasztják, az alkotmányt is átírja, hogy betilthassa a burkinit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!