2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Kubának is segítségre van szüksége az Irma után

2017. szeptember 17., vasárnap 11:16

Élelmiszerrel segíti az ENSZ az Irma hurrikán sújtotta Kubát. A nemzetközi szervezet összesen 5,7 millió dollárt biztosít 700 ezer ember számára. A szigetországban legkevesebb tízen haltak meg a hurrikán pusztítása miatt több mint egy héttel ezelőtt.

Óriási pusztítást végzett az Irma hurrikán Havannában. Több helyen napokig szünetelt az áramellátás, és épületek tetőszerkezetei semmisültek meg. A főváros több részén már a trópusi vihar pusztítása előtt is voltak kritikus állapotú lakóépületek, a kormány 2012-ben stratégiát készített a régi építésű házak felújítására és újak építésére.

„A havannai lakhatási alapnál 24 718 házat tartunk nyilván, ennek negyede rossz állapotban van. Van egy munkastratégiánk, hogy hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet. Az első lépés, hogy megállítsuk a további állapotromlást. Rendelkezünk programmal a konzerválásra és a rehabilitációra. Az ország évente 100-110 millió dollárt ad erre a programra” – mondta el Euclides Santos havannai lakhatásért felelős kormányzati tisztviselő.

A helyiek szerint ha jó állapotban lettek volna a lakóházak, nem lettek volna halálos áldozatai a hurrikánnak. A város azt tervezi, hogy évente 3000 új otthont épít, amivel 2020-ra nagyjából megoldaná a lakhatási problémákat.

Nemcsak a lakóházak újjáépítése okoz gondot Kubában, a vihar a termést is letarolta: hatvanezer hektárnyi mezőgazdasági területen végzett pusztítást. A Világélelmezési Program nevű ENSZ-szervezet képviselői szombaton látogattak az országba, hogy felmérjék a károkat.

„A kormánnyal és a kubai nép együttműködésével 1,5 millió dollárt adunk élelmiszerre egy 5,7 millió dolláros, négy hónapos művelet keretében. Ezzel az azonnali szükségleteket, a közösségek szükségleteit kielégítjük” – nyilatkozta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója.

Az akció a szervezet szerint 650 ezer emberen fog segíteni. Az elkövetkező időszakban ingyenes élelmiszert, mindenekelőtt rizst osztanak szét a lakosság körében.

Az Irma hurrikán a legerősebb vihar volt, ami 1932 óta Kubára lecsapott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!