2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Közeledik egymáshoz a két egykori ellenség

Kiszélesítené az együttműködést Irak és Irán az iszlám köztársasággal szemben elrendelt amerikai szankciók ellenére.

  • Közeledik egymáshoz a két egykori ellenség

A kétoldalú együttműködés mindkét ország érdekét szolgálja, és külső beavatkozások nélkül fenn kell tartani - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök iraki hivatali partnerével, Barhám Szálehhel közös szombati sajtótájékoztatóján Teheránban. Száleh a két szomszédos ország viszonyát stratégiai kapcsolatként jellemezte, ami a történelemben gyökerezik. Mint mondta, Bagdad nem fogja elfelejteni Teheránnak különösen a Szaddám Huszein diktátorral és az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben nyújtott segítségét.

Politikánk ezért világos: Erős és barátságos kapcsolatokat szeretnénk a két állam között – hangsúlyozta Száleh, akit az iráni elnök hivatala idézett.

Róháni azt mondta, hogy a többi között olyan kérdésekben vitatták meg a kereskedelmi együttműködés fokozását hivatali partnerével, mint az olaj- és gázkitermelés, elektromos energia, valamint a vasúthálózat kiépítése. Szót ejtettek a határon létesítendő szabadkereskedelmi zónákról is. Irak Irán második legnagyobb felvevőpiaca Kínát követően. Bagdad élelmiszertől kezdve, elektromos energián át, földgázig bezárólag termékek széles skáláját vásárolja Iránból.

Jelenleg 12 milliárd dolláros kereskedelmet bonyolítunk le, de lehetőség van ennek 20 milliárd dollárra való bővítésére – húzta alá Róháni. A két ország nagyon szoros gazdasági és politikai kapcsolatokat ápol. Irak egyebek mellett az energiaellátás terén ráutalt szomszédjára, ami miatt Washington időben korlátozott kivételt engedett Bagdadnak az iszlám köztársaságot sújtó amerikai szankciók hatálya alól.

Szálehet a nap folyamán Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője is fogadta. Ali Hamenei ajatolláh egységet sürgetett a két ország között és a külső beavatkozások kivédését.

Néhány kormány a térségben, de azon túl is erős haraggal viseltetnek az iszlám, a szunniták és a síiták iránt, és beavatkoznak Irak belügyeibe – hangoztatta Hamenei. A pimasz és nyilvánvaló ellenségnek határozottan ellen kell állni – húzta alá Hamenei anélkül, hogy megnevezte volna ezeket az országokat. Irak és Irán között nem mindig volt barátságos a viszony, a két szomszéd véres háborút vívott egymással 1980 és 1988 között, aminek becslések szerint félmillió katona esett áldozatul. Az Egyesült Államok november 5-én léptette hatályba a megújított szankciókat Irán ellen. Irán már akkor jelezte, hogy nem törődik a tilalmakkal.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt. Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!