2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

77 millió forint minden elutasított menekültért

2016. május 4., szerda 14:25, frissítve: szerda 18:47

Minden egyes be nem fogadott menekült után 77 millió forintot kellene fizetnie Magyarországnak szolidaritási hozzájárulásként – egyebek között ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata. A brüsszeli testület döntött arról is, hogy a nyártól a törökök és a koszovóiak vízum nélkül léphetnek az EU területére.

Aki nem fogad be menekültet, fizessen – ez az Európai Bizottság javaslata. Brüsszel fejenként 250 ezer euró méltányossági hozzájárulást szedne be azoktól a tagállamoktól, amelyek nem kérnek a migránsokból – Magyarországnak így 2 ezer menekülttel számolva mintegy 150 milliárd forintba kerülne a menekültek kizárása.

„Azok az országok, amelyek néha nem mutatnak szolidaritást, meg kell hogy értsék, hogy mivel játszanak. Amivel játszanak, az az átfogó megközelítése annak, hogyan osztjuk meg a közös kihívásokat és felelősséget, hogyan osztozunk egymás nehézségeiben. Úgy gondolom, hogy az európai integráció és együttműködés kezdete óta a központban az áll, hogy senki ne fordítson hátat a szomszédja problémájának. Közös felelősséget visel mindenki egy közös megoldás érdekében” – fogalmazott Frans Timmermans, az Európai bizottság első alelnöke.

A tervezet szerint továbbra is érvényes marad az, hogy a menedékkérőnek az első EU-s országban kell menekültstátust kérnie, azonban ha ez a tagállam túlterheltté válik, akkor a menekültet automatikusan áthelyezik egy másik tagállamba.

A bizottság javasolta azt is, hogy júliustól a törökök vízummentesen léphessenek az Európai Unió területére. „Törökország szempontjából elég világos a jelentésünk. A török hatóságok március 18-a óta, az uniós–török csúcstalálkozót követően nagyon sok mindent tettek, de azért még sok munka van hátra. A javaslatunk abból indul ki, hogy nagyon gyorsan meg kell felelni minden kihívásnak. Ennek végrehajtása a jogi és politikai rendszereinket közelebb hozza egymáshoz, és megerősíti az operatív együttműködésünket is” – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs biztosa.

Bejelentették azt is, hogy Koszovó vízummentességét is indítványozzák. Mindezek a javaslatok akkor léphetnek életbe, ha az Európai Parlament és az uniós állam- és kormányfők tanácsa is jóváhagyja.

Szijjártó: Ez szimpla zsarolás

Szimpla zsarolás a brüsszeli elképzelés a magyar külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter a visegrádi országok prágai találkozóján azt mondta: az uniónak inkább a kvótákat is el kellene felejtenie ahelyett, hogy ráerőszakolja a migránsok befogadását a tagállamokra.

„A bizottság büntetésekre vonatkozó javaslata szimpla zsarolás. Elfogadhatatlan és európaiatlan magatartás mindez az Európai Bizottság részéről, ezért a lehető leghatározottabban elutasítjuk. A kvótákról szóló döntés az európai jogszabályok megszegésével született, az Európai Bizottságnak végre el kellene felejtenie a kvótákat, és nem ráerőszakolni az európai országokra. A magyar embereknek lehetőségük lesz népszavazáson kimondani a döntést ebben a kérdésben, ugyanis az ilyen hatóerejű, ilyen komoly döntéseket az európai emberek, azon belül a magyar emberek megkérdezésével lehet hozni” – jelentette ki Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!