2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Kötelezettségszegési eljárás indul hazánk ellen

, ,

2015. december 10., csütörtök 12:51, frissítve: péntek 15:52

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekültügyi szabályozás miatt. Az uniós testület levélben jelzett a kormánynak. A kormány politikai bosszúnak tartja a brüsszeli lépést.

Az emberi jogok világnapján jelentette be az Európai Bizottság, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a nemrégiben elfogadott menekültügyi szabályozás több pontja miatt. A Bizottság többek közt azt kifogásolja, hogy a menekültügyi eljárások során, a fellebbezéskor nem lehet újabb tényekre és jogi érvekre hivatkozni, ráadásul a fellebbezés nem jelenti az eljárás felfüggesztését, így a kérelmezőt azonnal az ország elhagyására lehet kényszeríteni.

A Bizottság szerint sérti az Európai Unió alapjogi kartáját, hogy a fellebbezések során nem kötelező a kérelmezők meghallgatása, ráadásul a döntéseket nem bírák, hanem bírósági titkárok hozzák meg. Aggályosnak tartják emellett azt is, hogy az érintettek nem kapják meg anyanyelvükön a bírósági iratok fordítását.

A magyar kormány szerint a magyar szabályok megfelelnek az uniós előírásoknak, Lázár János azt mondta: Brüsszel bosszúból kezdeményezte az eljárást. „Ez méltánytalan eljárás, nem fair eljárás velünk szemben, kifejezetten azoknak a politikai csoportoknak a bosszúja, amelyek elítélik Magyarországnak a határozott álláspontját, ami az európai határok megvédésével kapcsolatos” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kancelláriaminiszter hozzátette: a kabinet kész az európai bizottsággal tárgyalni a menekültkérdésről, de akár a bíróságon is hajlandó megvédeni álláspontját.

A magyar kormánynak most két hónapja van a válaszadásra. Ha ezzel az Európai Bizottság nem elégedett, akkor újabb levélváltás következik, majd az Európai Bíróság tehet pontot a vitás kérdések végére. Az Európai Bizottság ugyanakkor nem titkolta, hogy a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatban vannak még kifogásai, amelyek szintén eredményezhetik azt, hogy újabb kötelezettségszegési eljárások indulnak Magyarországgal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!