2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Könnygázzal oszlatták a felfüggesztett elnök híveit

2016. augusztus 30., kedd 11:00, frissítve: kedd 12:02

Könnygázzal oszlatták fel a felfüggesztett brazil elnök mellett tüntető tömeget. Sao Pauloban Dilma Rousseff több ezer híve vonult utcára. Az emberek barikádokat emeltek, kukákat gyújtottak fel, a demonstrációt az egyenruhások számolták fel. A politikus hétfőn személyesen azt kérte a törvényhozás felsőházának tagjaitól, hogy szavazzanak a felelősségre vonása ellen.

A felfüggesztett brazil elnök hívei Dilma Rousseff visszatérését és alelnöke, az ideiglenes államfő, Michel Temer távozását követelte Rio de Janeiroban. „Nem maradhatunk tétlenek ezzel az államcsínnyel és a demokráciával való szakítással szemben. Nem származik előnye abból a brazil népnek, de Latin-Amerikának vagy a világnak sem, ha Brazíliát destabilizálják” – vélekedett az Intersindical nevű szakszervezet főtitkára.

Sao Pauloban is a politikus több ezer híve vonult az utcára. Barikádokat emeltek, és tüzeket gyújtottak. A rohamrendőrök végül könnygázt vetettek be a tömeg szétoszlatására.

Dilma Rouseffet még májusban függesztették fel, miután vizsgálat indult amiatt, hogy a gyanú szerint a 2014-es újraválasztása érdekében törvénytelenül kozmetikázta a költségvetési adatokat, hogy ne tűnjön fel, hogy a szociális programhoz csoportosított át pénzeket. A munkáspárti politikus hétfőn személyesen jelent meg a szenátus előtt, arra kérte a felsőházi képviselőket, szavazzanak a felelősségre vonása ellen. Továbbra is ártatlannak vallotta magát, szerinte az ellene indított eljárás csak egy lépésre van a puccstól.

„Valódi bűncselekmény nélkül bármilyen vádemelés, amelyet a brazil törvényhozók hoznak, nyilvánvaló támadás az alkotmány ellen, mert az alaptörvény világosan megfogalmazza, hogy a vádemelést csak bűncselekmény alapján lehet meghozni. A vádemelési eljárás, amellyel egy ártatlan elnököt távolítanak el, államcsínynek minősül” – fejtette ki Rousseff.

A latin-amerikai ország első női elnökéről a héten dönt a szenátus. Számítások szerint meglesz a szükséges kétharmados többség. Ebben az esetben a 2018-as választásig Michel Temer, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó alelnök maradhat Brazília elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!