2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Komolyabb védelmet kérnek az egyházi vezetők

2016. július 27., szerda 16:15, frissítve: csütörtök 13:05

A franciaországi egyházi vezetők arra kérik a kormányt, szigorítsa meg a vallási épületek biztonságát. A keresztény, zsidó, muszlim, buddhista felekezetek képviselőit egy nappal azután fogadta a francia államfő, hogy egy kisváros templomában az iszlám állam terrorszervezet tagjai megöltek egy idős papot.

Gyertyák égnek a normandiai kisvárosban megölt pap otthona előtt. Az egész települést megrázták a történtek.

A két támadó késekkel rontott be a templomba a délelőtti szentmisén. Az eseményeket végigvideózták, majd elvágták pap torkát. Az egyikük egy 19 éves fiatal volt, tavaly kétszer próbált Szíriába jutni, hogy az Iszlám Állam hadseregében harcoljon, de a hatóságok elfogták. Azóta házi őrizetben volt, nyomkövetőt kellett viselnie. Egyik volt osztálytársa amikor értesült a támadásról, tudta, hogy ő az elkövető. „Az elején olyan tinédzser volt, mint mindenki más, eljárt szórakozni, meg ilyesmi. 2015-ben aztán minden megváltozott, miután nem tudott eljutni Szíriába, börtönbe is került. Akárhányszor beszéltünk vele, hogy miért csinálja, ő elkezdett a Koránból idézni, és azt mondta, hogy Franciaország a hitetleneké, nem lenne szabad itt élnünk” – mondta Redwan, az elkövető volt osztálytársa.

A merénylet másnapján az elnök a franciaországi egyházi vezetőket fogadta Párizsban. „A franciaországi muszlimok nevében szeretném kifejezni együttérzésemet a mély gyász, fájdalom miatt. Ezzel a szentségtöréssel szemben a vallásunk azt tanítja – és ez a Koránban is szerepel –, hogy egy vallási hely elleni támadásnak és a vallásunkat tisztelő pap megölésének semmi köze az iszlámhoz. Minden francia muszlim elítéli és elutasítja az ilyen tettet” – fogalmazott Dalil Boubakeur, a párizsi nagy mecset vezetője.

A párizsi bíboros szerint a különböző felekezetek tagjainak is meg kell őrizniük a hidegvérüket, és egységesnek kell maradniuk. „Nem szabad, hogy az Iszlám Állam behúzzon bennünket a politikai játszmájába, hogy egymásnak ugrasszanak minket” – nyilatkozta Andre Vingt-Trois párizsi bíboros.

Az egyházi vezetők arra kérték a francia kormányt, erősítse meg a vallási intézmények, templomok védelmét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!