2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Klímaegyezmény: az EU és Kína elkötelezett

2017. június 2., péntek 22:13, frissítve: péntek 22:32

Válaszul az amerikai hátrálásra, az EU és Kína fokozza együttműködését a klímavédelem terén. Erről írt alá megállapodást Brüsszelben az unió és a távol-keleti ország vezetése. A dokumentum szerint a cél a tiszta energiára történő átállás. A csúcstalálkozót Kína-ellenes tüntetés is kísérte.

Az emberi jogok tiszteletben tartását, a politikai foglyok szabadon engedését követelték azok a tüntetők, akik megmozdulásukat a Kína–EU-csúcstalálkozóra időzítették. A tiltakozókat nem hatotta meg, hogy Kína megerősítette vállalásait a klímavédelem terén.


„Nem mondhatod azt magadról, hogy elkötelezett vagyok a klímavédelem ügyében, amikor megölöd, megkínzod a saját népedet és nem tiszteled őket. Természetesen foglalkozni kell az együttműködés különböző lehetőségeivel is, de az emberi jogokról és a jogállamiságról is beszélni kell, nem csak az üzletről és a napelemekről” – mondta Vincent Metten, a Nemzetközi Kampány Tibetért igazgatója.
Kevesebb mint egy nappal azt követően, hogy Donald Trump bejelentette az USA kiválási szándékát a párizsi klímaegyezményből, az EU és Kína szorosabbra vonta a megújuló energiahordozók kihasználására vonatkozó szövetségét.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, fokozzák az együttműködést Kínával az éghajlatváltozással kapcsolatban. „Ez azt jelenti, hogy Kína és az EU szolidaritást mutat a következő generációk iránt és felelősséggel viseltetünk az egész bolygóért. Meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államok tegnapi döntése, amellyel elhagyja a párizsi megállapodást, nagyobb hiba, mint hogy nem ratifikálták a Kiotói Egyezményt, mert Párizs igazságosabb. De az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamennyi kutatás, innováció és technológiai haladás folytatódik az Egyesült Államokkal, vagy nélküle” – mondta Tusk, aki az egyik legsikeresebb csúcstalálkozónak nevezte a mostanit.

Szóba került az EU által sokat bírált kínai acéldömping ügye is, a hírek szerint közeledtek az álláspontok. Mint ahogy arról is megegyeztek, hogy még ebben a hónapban folytatják a párbeszédet a kínai emberi jogok ügyében. Utóbbi kapcsán a kínai miniszterelnök utalt arra, ezek a kérdések kínai belügynek számítanak.
Li Ko-csiang kínai miniszterelnök úgy vélte, hogy a kölcsönös tiszteletet és az egyenlőség elvét kell szem előtt tartani az Európai Unió és Kína kapcsolatainak előmozdítása érdekében. „Hiszek abban, hogy az EU tiszteletben fogja tartani Kína nemzeti körülményeit és Kína fejlődésének útját, amelyek ezeken a körülményeken nyugszanak” – tette hozzá a kormányfő.

Az EU és Kína között a napi árucsere értéke több mint 1,5 milliárd euró naponta. A kereskedelmi kapcsolatokban új fejezetet nyithatnak a megújuló energia felhasználásával kapcsolatos kutatások, beruházások.

Brüsszelben nem is titkolják, hogy ezt a nyilatkozatot kemény politikai üzenetnek szánják az Egyesült Államoknak. A nyilatkozatban van egyébként az is, hogy az EU és Kína nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a klímacélokat elérjék, ezen belül például évi százmilliárd dollárt juttatnának a harmadik világ országainak, hogy ők is meg tudják valósítani a kitűzött célokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!