2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kizárt az alkudozás a brit távozásról?

2016. június 27., hétfő 21:27, frissítve: hétfő 23:20

Franciaország és Németország szerint Nagy-Britanniának minél előbb meg kellene kezdeni az uniós kilépési folyamatot – jelentette ki a francia pénzügyminiszter. A német kancellár egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy alkudozás kezdődhet a brit távozásról. Szerinte csak azután lehet megkezdeni a kilépési tárgyalásokat, hogy London hivatalosan bejelenti távozási szándékát.

Nagy-Britannia Európa része, és mindig az is marad – ezzel a mondattal próbálta csillapítani a brexit okozta indulatokat Boris Johnson. A kilépéspárti konzervatív politikus a The Daily Telegraphban azt írta: a népszavazás után az egyetlen változás az lesz, hogy megszabadulnak az uniós bürokrácia béklyóitól. A csütörtöki referendumon a britek 52 százaléka szavazott a kilépésre.

Johnson azért próbál nyugtatni, mert a kilépéspártiak győzelme alaposan felkavarta a kedélyeket a szigetországban. Néhány nap alatt több mint 3,5 millióan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelyben a népszavazás megismétlését követelik. A brit pénzügyminiszter megerősítette, hogy ősz előtt nem akarják hivatalosan is elindítani a kilépési folyamatot, egyes törvényhozók pedig már azt hangoztatják, hogy a brit parlamentnek nem is kellene figyelembe vennie a népszavazás eredményét.

Gyors tárgyalásokat szeretnének a nagyok

Az EU és a legnagyobb tagállamok viszont azt szeretnék, hogy London minél előbb kezdje meg a kilépés folyamatát. „Franciaország és Németország egyetért ebben, hogy gyors kilépési tárgyalásokra van szükség. Mindketten azt mondjuk, hogy Nagy-Britannia szavazott, a kilépés mellett döntött, és ezt azonnal át kell ültetni a gyakorlatba” – közölte Michel Sapin francia pénzügyminiszter.

A német kormány kizárta az alkudozás lehetőségét, és szintén arra kérte Londont, hogy mielőbb közölje a kilépés pontos menetrendjét. A bizonytalanság ugyanis mindenkinek káros. „Először is nem engedhetünk meg magunknak egy tartós függő játszmát. Ez nem lenne jó sem a 27 EU-tagállam, sem Nagy-Britannia gazdaságának. De megértem, hogy Nagy-Britanniának most egy kis időre van szüksége a dolgok elemzéséhez. Erről beszélek majd kedden a brit kormányfővel. Másodrészt tisztában kell lenni azzal, hogy csak akkor kezdődhetnek meg az informális tárgyalások Nagy-Britannia és az EU között, miután Nagy-Britannia hivatalosan bejelenti a kilépési szándékát” – nyilatkozta Angela Merkel.

Renzi esélyt lát

Az olasz miniszterelnök szerint a brit kilépést nem tragédiaként, hanem lehetőségként kell felfogni – az újrakezdés lehetőségeként. „A brit emberek szavaztak, a szavazás érvényes. Ez esélyt ad nekünk arra, hogy újrakezdjük a dolgokat Európában. Többet kell foglalkoznunk a szociális kérdésekkel, és kevesebbet a bürokráciával. Ugyanakkor szükség van arra, hogy a hagyományos családok, akik mindig igent mondtak Európára, lássák a bátorságot, a víziót, az értelmet ebben az átalakulásban, hogy megértsék, ez nem az improvizáció, hanem a felelősségvállalás pillanata. Most kell hinnünk egy olyan Európában, amely reményt és jövőt ad, nem pedig egy olyanban, amely csak félelmet gerjeszt” – jelentette ki Matteo Renzi.

A 41 éves olasz kormányfő szerint a brit referendum végeredménye megerősítette azoknak az uniós reformoknak a szükségességét, amelyeket Olaszország már korábban javasolt. Most nagyobb esélyt lát arra is, hogy ezek meg is valósulnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!