2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kivizsgálják volt-e beépített FBI-ügynök Trump csapatában

Hír TV

2018. május 21., hétfő 07:54, frissítve: hétfő 17:37

Vizsgálja az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy tényleg beépültek-e FBI-ügynökök Donald Trump csapatába az elnökválasztási kampány idején. Korábban a New York Times és a Washington Post is azt írta, egy személy tényleg bekerült a kampánystábba, de csak azután, hogy az FBI értesült Trumpék gyanús orosz kapcsolatairól.

Immár egy éve nem győzi ismételni Donald Trump, hogy nem játszott össze az oroszokkal az elnökválasztási kampányban. Tavaly május közepe óta tart a Robert Mueller különleges megbízott vezette nyomozás, a Trump-kampánystáb orosz kapcsolatai ügyében.

Az amerikai elnök most visszavágna az ellene vizsgálódóknak. Nemrég ugyanis kiderült, hogy az FBI egyik embere rendszeresen egyeztetett a Trump-kampánycsapat tagjaival, miután a Szövetségi Nyomozó Iroda értesült a gyanús orosz kapcsolatokról. Trump ezt kémkedésnek minősítette, és szerinte az illető már jóval korábban beépült a kampánystábjába, az Obama-kormányzat utasítására. Az elnök felszólítására az ügyet már az igazságügyi minisztérium is vizsgálja.

Trump ezt a válaszcsapást azután indította, hogy kiderült: nemcsak orosz, de közel-keleti támogatást is kaphatott az elnökválasztási kampány során. A New York Times szombaton írta meg, hogy 2016 augusztusában Donald Trump Jr. egy Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket képviselő férfivel találkozott a Trump Towerben, ahol az illető jelezte az ifjabb Trumpnak, hogy ez két ország szívesen segítené az apja megválasztását.

Már az orosz vizsgálat is azért indult el tavaly, mert az amerikai törvények szerint külföldi kormányok vagy személyek semmilyen módon nem vehetnek részt a választási folyamatban.

„Ha ezek a tények pontosak, akkor ez egy újabb példa arra, hogy mennyire hajtott az elnök fia és a Trump-kampánystáb a külföldi támogatásokra. Külföldi támogatást kérni, kapni, felhasználni bűncselekmény” – hangsúlyozta Adam Schiff, az Amerikai Kongresszus hírszerző bizottságának demokrata tagja.

Elnökként Donald Trump első tengerentúli útja Szaúd-Arábiába vezetett, pontosan egy évvel ezelőtt. Azóta az amerikai elnök segített a szaúdiaknak és az Emírségeknek elszigetelni Katart, ami pedig fontos régiós szövetségese Washingtonnak; és nemrég Trump felmondta az Iránnal kötött atomalkut is – ez szintén a két fent említett ország érdekeit szolgálta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!