2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Kivégzik a charlestoni rasszista mészárlót

2017. január 11., szerda 13:01

Halálra ítélték az Egyesült Államokban azt a férfit, aki kilenc fekete hívőt lőtt le egy templomban 2015 nyarán. Az esküdtszék szerint a fehér férfi faji alapú gyűlöletből gyilkolt. Az elítélt egykedvűen vette tudomásul az ítéletet, és nem tanúsított megbánást.

Bibliaóra közben lőtt le kilenc fekete hívőt egy fehér férfi az amerikai Charlestonban 2015 júniusában. A huszonkét éves elkövető rasszista indíttatásból követte el a támadást. Mint később elmondta, a célja egy faji háború kirobbantása volt. A gyilkosság helyszíne maga is szimbolikus, a kétszáz éves templom ugyanis történelmi jelentőségű az afroamerikai közösség számára.

A férfi tíz hónappal a támadás előtt radikalizálódott, alaposan kitervelte a gyilkosságot, és csak arra várt, hogy huszonegyedik évének betöltésével legálisan jusson lőfegyverhez.

Az elkövetőt tavaly decemberben bűnösnek mondta ki egy esküdtszék harminchárom vádpontban, köztük faji alapú gyűlöletből elkövetett gyilkosságban. Az esküdtszék most arról is döntött, hogy az elítélt nem életfogytiglani börtönt, hanem halálbüntetést kap.

Híradások szerint a gyilkos a tárgyalásokat egykedvűen ülte végig, nem tanúsított megbánást, és nem kért kegyelmet. Tettére állítólag még büszke is volt, mert meg merte tenni, amiről más rasszisták csak álmodnak.

Az áldozatok hozzátartozói továbbra is gyászolják halottaikat. „Ez értéktelen győzelem, mert a testvérem továbbra is halott. Jó lenne, ha az ítélet feltámasztaná, de hát ez nem lehetséges. Annyi haszna lehet, hogy üzenetet küld az elkövetővel szimpatizálóknak, hogy a közösség nem fogja tolerálni az ilyen tetteket” – közölte Melvin Graham, az egyik áldozat testévre.

Az elkövető tagadta, hogy elmebajjal küzdene, és ragaszkodott ahhoz, hogy saját magát képviselje az eljárás során. Kirendelt védőügyvédjei viszont azt mondták, hogy elmeállapota súlyosan zavart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!