2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Külföld

Kivégezte volna Breiviket + Videó + Képriport

Kizárták az egyik ülnököt Anders Behring Breivik tárgyalásáról, miután kiderült: a férfi egy korábbi internetes bejegyzésében a merénylő kivégzését követelte.

Breivik perében a bírói tanács két hivatásos és három laikus bíróból – ülnökből – áll. Norvégiában az állampolgároknak is biztosítják a részvételt az igazságszolgáltatás rendszerében.

Az érintett tanácstag, Thomas Indreboe helyére egy „tartalékos” ülnök, Elisabeth Wisloeff került. A per Breivik meghallgatásával folytatódott. A merénylő első felszólalási lehetősége során egy 30 perces beszédet olvasott fel, amelyet a televíziók nem közvetíthettek élőben, hogy szélsőséges eszméi ne kaphassanak nyilvánosságot.

„Hitler idején volt utoljára demokrácia”

Európában akkor volt utoljára demokrácia, amikor Hitler hatalomra került – jelentette ki a norvég tömeggyilkos a bírósághoz intézett beszédében. Breivik elmondása szerint jó szándékból ölt, célja pedig az volt, hogy a multikulturalizmus elleni harccal elkerüljön egy polgárháborút.

Breivik büszke

Breivik azt mondta, büszke tettére, amit a legkifinomultabb támadásnak nevezett a második világháború óta. Azt állította, jó szándékból gyilkolt, és újra megtenné, mert az iszlám inváziótól és az emiatt várható polgárháborútól akarja megvédeni Norvégiát. Szerinte ebben a kérdésben Nicolas Sarkozy és Angela Merkel is egyetértenek vele.

Breivik arról is beszélt, hogy áldozatai nem voltak ártatlanok, mert a multikulturalizmus értékeit vallották. A beszéd elején azt ígérte, az áldozatok kedvéért visszafogja magát, ennek ellenére a Hitlerjugendhez hasonlította az utoyai diáktáborban legyilkolt fiatalokat. A bíró a félórás időkorlát leteltével leállította Breiviket. Ügyvédje szerint viszont neki is joga van megvédeni magát a bíróságon. A jogi képviselő ugyanakkor elismerte, hogy a vallomás felzaklathatja a jelen lévő áldozatokat.



A második tárgyalási napon egyébként ismét karlendítéssel köszöntötte a merénylő az oslói bíróság épületében összegyűlteket. Breivik szerint ez a templomos lovagok köszönése, az ügyészség ugyanakkor hétfőn közölte: szerintük nem létezik ilyen szervezet.

Breivik hétfői első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat. Eközben Norvégiában sokan attól tartanak, a merénylő nézeteit népszerűsítő show-műsorrá változtatja az ellene szóló büntetőpert.

Egyébként az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg – paranoid skizofréniában szenved –, így nem vonható felelősségre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!