2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kiürítettek egy toronyházat

2017. június 28., szerda 18:45

Tűzbiztonsági okokból kiürítettek egy 11 emeletes épületet a németországi Wuppertalban. A hatóságok azért döntöttek így, mert a ház külső burkolata hasonló anyagból készült, mint a Londonban két hete leégett toronyé.

Lakókat költöztetnek ki egy toronyházból, azonban most nem Londonban, hanem a németországi Wuppertalban. Az Észak-Rajna–Vesztfália tartományi város vezetése a brit fővárosban történt tragédia nyomán döntött az intézkedés mellett. A házban nincsen tűzjelző-berendezés, szűkek a folyosók, és a balkonok miatt a füst gyorsan elborítja a menekülési útvonalakat tűz esetén.



„Ennek az épületnek olyan a burkolata, mint amelyik Londonban leégett. Gyúlékony a szigetelése. Ugyanakkor itt gond van a vészkijárattal, a tűzlépcsőt csak az erkélyen keresztül lehet elérni. Úgy van beépítve a homlokzatba, hogy ha az kigyullad, akkor az emberek bent rekednek a házban. Londonban láttuk, hogy a homlokzat milyen gyorsan leég. Ezért úgy döntöttünk, nem vállalhatunk felelősséget azért, hogy az emberek itt lakjanak, amíg ilyen a helyzet” – ismertette Jochen Braun, az építési hatóság vezetője.

A tizenegy emeletes épület környékét a rendőrség lezárta. Buszokkal szállították el a 68 lakásban élőket az önkormányzat által biztosított lakásokba. Az épület szigetelését lecserélik, a lakók csak ezután mehetnek haza. Ez hetekig is eltarthat. A német hatóságok a városban 70 toronyházat vizsgálnak meg.

Több száz embert kellett kilakoltatni Nagy-Britanniában is a két héttel ezelőtti tűzvész miatt. A brit kormányfő a toronyházak átfogó vizsgálatát rendelte el. 

„Szerintem az derült ki eddig a vizsgálatokból, hogy az egész országban használt burkolat 100 százalékig ebből a gyúlékony anyagból készült. Nyilván, hogy az elmúlt években valamit rosszul csináltak, és ki kell derítenünk, mi, és hogy ez ne fordulhasson elő megint” – jelentette ki Theresa May.

A Grenfell-toronyház egy zárlatos hűtőgép miatt gyulladt ki, és a gyorsan terjedő tűzben 79-en haltak meg. A brit fővárosban 16 épületet minősítettek tűzveszélyesnek. A brit biztosítók nyolc éve sürgetik a kormányt, vizsgálja felül az épületek tűzbiztonságára vonatkozó előírásokat, legutóbb májusban figyelmeztettek a magasépítésű házak gyúlékony külső borítására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!