2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Izrael újraindította a harcot a Hamász ellen a Gázai övezetben. A zsidó állam katonasága azt állítja, hogy a Hamász megsértette a tűzszünetet és izraeli területre lőtt rakétát. Mindezt megelőzte, hogy az éjszaka lezajlott az utolsó csere. A Hamász elengedett 8 izraeli túszt, Jeruzsálem pedig 30 bebörtönzött palesztint.

  • Kiújultak a harcok Gázában, a túszok újabb csoportja szabadult + videó

Az Izraeli védelmi Erők egy héttel a tűzszünet kezdete után péntek hajnalban ismét a Hamász állásait támadták. Az X közösségi oldalon azt írták, a Hamász megsértette a tűzszüneti megállapodást és megtámadta katonáit, valamint izraeli területet lőtt rakétával. A bejelentés előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák Dél-Izraelben, nem sokkal később pedig az izraeli légierő csapásokat hajtott végre Gázában.

Csütörtök éjjel a fegyverszüneti megállapodás részeként lezajlott az utolsó csere, a Hamász elengedett 8 izraeli túszt, Jeruzsálem pedig engedélyezte újabb 30 bebörtönzött palesztin szabadon bocsájtását.

A palesztin Vörös félhold arról számolt be, hogy több mint 1100 segélyszállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe az átmeneti fegyvernyugvás kezdete óta. A palesztin szervezet közlése szerint a járművek a rafahi átkelőn keresztül jutnak be a térségbe.

A párizsi székhelyű Orvosok Határok Nélkül tisztviselője ugyanakkor arról számolt be, hogy kezelhetetlen a válsághelyzet a Gázai övezetben.

Ez már túlmutat egy humanitárius válságon. Ez egy sorscsapás. A Gázai övezet kórházainak háromnegyede nem működik, a katonai csapások tönkretették az egészségügyi rendszert. A krízisen képtelenek vagyunk úrrá lenni

– hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Az amerikai külügyminiszter közel-keleti tárgyalásain a gázai civilek védelmében emelt szót. Antony Blinken azt mondta, Benjamin Netanjahu kormányfőnek gondoskodnia kell az övezet déli részén lakók védelméről.

Izrael rendelkezik a világ egyik legkifinomultabb hadseregével. Képes semlegesíteni a Hamasz által jelentett fenyegetést, miközben minimálisra csökkenti az ártatlan áldozatok számát. És kötelessége, hogy így tegyen

– fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

A konfliktus kapcsán megszólalt a jordán király is. II. Abdalláh azt mondta, hogy növelni kell a zsidó államra helyezett nyomást a segélyszállítmányok érdekében. Az uralkodó szerint elfogadhatatlan, hogy a civilek katasztrofális humanitárius helyzetben kell, hogy éljenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!